Testimonial van Lisanne
6 augustus 2019
Gezonde vervangers
14 september 2019

Afvallen zonder sporten

Is het mogelijk om af te vallen zonder te sporten? Ja zeker! In deze blog vertel ik waarom voeding het belangrijkste is voor het behalen van jouw doelstelling!

“You can’t out exercise a bad diet.”

Een quot die ik tegenkwam toen ik probeerde mijzelf te motiveren om aan mijn doelstelling te beginnen. Ik wist dat voeding voor mij een flinke opgave zou worden omdat ik heel erg houd van lekker eten. Hoeveel ik ook zou sporten, ik was mij ervan bewust dat zolang ik niet goed op mijn voeding zou gaan letten, er niks zou veranderen.

Steun jezelf

Wanneer jij ongezond eet, veel suikers en slechte koolhydraten, zal dit al je harde werk in de sportschool teniet doen. Technisch gezien kan je alles eten en nog steeds afvallen, maar het zal je training totaal niet ondersteunen. Op de lange termijn zal je merken dat je niet alles uit je trainingen kunt halen en lang niet zo snel progressie zult maken als je zou willen.

Stappen die je zelf kan ondernemen om je beter te voelen en alles uit je training te halen:

  • Eet genoeg pure voedingsmiddelen en verwerk deze in 6 maaltijden van de dag. Ontbijt, lunch, diner en 3 tussendoortjes.
  • Zorg dat gezond eten een leefstijl wordt en niet iets wat je slechts tijdelijk oppakt. Als het een leefstijl wordt ga je het echt volhouden.
  • Vind een goede balans tussen gezond en genieten, zoals de 80/20 regel. Als jij jezelf alles afpakt zul je het waarschijnlijk niet vol houden.

Elke dag sporten is niet nodig!

Je hoeft niet 7 dagen in de week met sport bezig te zijn om jouw doelstelling te behalen. Heet enige wat echt zwaar weegt is je voeding. En laat dat nou ook gelijk de moeilijkste strijd te zijn als het komt op gezond leven. Het vinden van de juiste voeding en balans is nog aardig lastig.
Wanneer je 3 keer per week naar de sportschool gaat, kan dit al meer dan voldoende zijn. Maar als je vervolgens thuis komt en je training niet ondersteund met gezonde voeding, dan zal je progressie hier zeker onder lijden.

Meal preppen

Ga je maaltijden voorbereiden! Echt, probeer het eens uit, want er gaat een wereld voor je open. En nee, je hoeft niet iedere dag hetzelfde te eten.
Wanneer jij op tijd je boodschappen doet zal er altijd een gezonde maaltijd in de koelkast of vriezer liggen. Dit houd je scherp en zorgt dat je minder snel ongezonde verleidingen gaat eten. Naast deze voordelen scheelt het een hoop tijd en geld. Wanneer jij in het weekend al je boodschappen voor de hele week haalt, je maaltijden kookt en invriest, hoef je alleen nog maar uit je werk een bakje te pakken en op te warmen
Je doet één keer per week inkopen, je prept je maaltijden en klaar. Niet dag voor dag bekijken wat je wilt gaan eten en erachter komen dat je weer langs de supermarkt moet waar je vol verleidingen komt te staan.
Probeer het eens een weekje uit en kijk hoe het bevalt.

Conclusie

Kortom, voeding is een van de belangrijkste factoren wanneer het komt tot afvallen en gezonder leven, of je dit nu met meal preppen doet of op een andere manier. Zolang je maar geen ongezonde verleidingen krijgt. Sporten is dus geen must, want zelfs zonder zware fysieke inspanning kan jij jouw doel bereiken. Toch kan het wel degelijk ondersteunen en kan het je lichaam mooie vormen geven. Vooral als je ervoor kiest om aan krachttraining te doen. Maar onthoud: zolang je een negatieve energiebalans hebt (minder eten dan je verbruikt) zul je altijd gewicht verliezen. Dus ben je niet in staat om te sporten, of ben je er simpelweg geen fan van? Weet dan dat het ook zonder sporten zal lukken!

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?