personal training zaandam
Testimonial van Martine
5 mei 2018
Personal Trainer Zaandam
Testimonial van Wietse
2 juni 2018
Diëten of niet diëten?

Diëten of niet diëten?

Mijn haren gaan rechtovereind staan bij het woord dieet. Het is ook het meest frustrerende woord wat er is of niet soms? En dat is best grappig want eindelijk hoef je nooit op dieet te gaan om iets te veranderen aan je lichaam. Hoe ongelofelijk het ook klinkt, het is ”simpeler” dan je denkt!

En ja ik ga je nu vertellen dat ‘’als je wilt’’ je iedere dag een Big Mac kunt eten, ‘’als je wilt’’. Zolang je maar rekening houdt met een aantal zaken.

Calorieën tekort

Wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen of je vet percentage wil verlagen is het essentieel om een calorieën tekort te creëren in je voeding inname. Dit betekend dat je moet berekenen hoeveel calorieën jij per dag moet eten om te behouden wat je op dit moment hebt, dus niet aankomen en niet afvallen.
Deze aantal calorieën kun je verlagen met 200 tot 500 kcal om een calorieën tekort te creëren. Creëer je een calorie tekort, dan zul je gaan afvallen. Creëer je een calorie overschot, dan zul je dus aankomen. Zo simpel is het echt!

Verhoudingen koolhydraten, eiwitten en vetten

Wanneer je berekend hebt hoeveel calorieën je mag eten is het belangrijk om de verhouding aantal koolhydraten, eiwitten en vetten te berekenen. Wanneer je deze berekening hebt is het een kwestie van bijhouden wat je eet. Belangrijk is dat je weet hoeveel gram je van alles eet en zo kun jij je eigen voedingsschema in elkaar puzzelen.

Natuurlijk is het mogelijk om je lichaam vol te proppen totdat je het gewenste aantal grammen hebt bereikt, maar op die manier krijg je nooit het beste resultaat. Denk aan de ”Big Mac” die ik noemde. Dus als jij 60 gram vetten mag eten per dag is het natuurlijk niet de bedoeling om die te vullen met alleen maar Big Mac’s. Het is verstandiger om te kiezen voor een vette zalmmoot, gezond en lekker! Het is verstandig om het grootste deel van je voeding gezond te houden en wanneer er ruimte over is zou je het kunnen aanvullen met een iets minder gezond product.
Maar de vuistregel blijft: Houd je aan de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten!

Dieet 

Wat is nou het verschil met een dieet?
Veel mensen zijn tijdens een dieet ontzettend streng voor zichzelf, dit kan voor de 1 heel goed werken en voor de andere totaal niet. De kans dat de klap komt en je een mega eetbui creëert is ontzettend groot. Dit komt omdat er tijdens een dieet Te weinig gegeten word. Zo weinig dat je alle voedingsmiddelen voorbij ziet vliegen. De. Hele. Dag. Door.
Tijdens het diëten is het de bedoeling dat je in een hele korte tijd veel kilo’s afvalt. Ken je het principe Jojo effect? Sja.. daar lopen dus veel mensen tegen aan die een dieet volgen.
Zoveel frustratie, zo weinig eten en zo weinig mogen van jezelf is onwijs zwaar. Door op een gezonde manier de juiste hoeveelheid calorieën binnen te krijgen, gaat het afvallen iets langzamer, maar dit is wel een blijvend resultaat, waarbij je leert wat echt gezonde en goede voeding is.

Wil jij graag begeleiding met voeding? Neem dan contact met mij op

Wendy Schaar Personal Training

1 Comment

  1. […] iedereen van belang. Het is alleen doel afhankelijk hoeveel je mag eten over de gehele dag. Lees deze blogs om handvaten te krijgen over de gewenste hoeveelheid die jij mag eten per […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?