hoe maak ik fitness leuk
Hoe maak ik fitness leuk?
30 oktober 2022
Sporten met een verzakking
12 januari 2023
Eten voor en na het sporten

Eten voor en na het sporten

Je voeding voor en na het sporten heeft best een invloed op je prestaties, maar wat is nu het beste om te eten voordat je gaat trainen en na de training?

Voor het sporten

Wanneer je al actief bent in de sportschool, heb je wellicht eens gemerkt dat een grote zware maaltijd voor het trainen geen goed idee is. De kans dat jij je eten nog een keer proeft is groot.
Je lichaam heeft energie nodig en energie krijgt je lichaam uit koolhydraten. Even heel kort uitgelegd hebben we suikerrijke koolhydraten, zoals wit brood, witte paste, witte rijst. Dit is snel verteerbaar voor je lichaam en word direct omgezet in energie. Vezelrijke koolhydraten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst hebben meer moleculen waardoor verbranding langer duurt.
Dus welke van de 2 is nu het beste? Dat is geheel tijdafhankelijk.
Voorbeeld 1: Je komt om 7 uur je bed uit en begint direct met ontbijten. Je eet een havermoutpap met fruit en kan 1 a 2 uur later je work-out gaan doen. Dit is een vezelrijk ontbijt die langzaam verteerd. Je hebt er later in de uren dus nog iets aan.
Voorbeeld 2: Het is 4 uur ‘s middags en je bent onderweg vanuit je werk naar de sportschool. Je hebt een goede lunch gegeten en eet nu een banaantje kort voor het trainen. Dit zijn snelle koolhydraten die per direct gebruikt kunnen worden tijdens de training.

Ik geef de voorkeur aan een maaltijd met meervoudige koolhydraten zoals de havermoutpap. Wanneer het een keer zo uitkomt dat je geen tijd hebt en snel wat moet eten is een banaantje altijd een optie, maar probeer die goede maaltijd te pakken waar je lichaam echt wat aan heeft, ook buiten de trainingen om.

Vergeet niet dat je lichaam alleen kan werken wanneer er energie in zit. Sporten op een lege maag raad ik absoluut af omdat je lichaam te weinig brandstof heeft en dat werkt in je nadeel voor spieropbouw

Drink voor en na het sporten voldoende water om te hydrateren. Tijdens het sporten natuurlijk ook water drinken, maar drink geen grote slokken achter elkaar weg. Daar krijg je een klots buik van.

Na het sporten

Het is belangrijk om binnen een uur na het sporten eiwitrijk te eten. Je hebt heel wat calorieën verbruikt waardoor jij je lichaam weer moet aanvullen met voeding. Een eiwitrijke maaltijd zorgt voor herstel van je spieren en aanmaak van nieuw spierweefsel.
Denk aan producten als:

  • Een bakje Franse kwark met eventueel wat fruit en walnoten
  • Gekookt ei
  • Groenteomelet
  • Salade met kip of vis
  • Volkoren boterham, volkoren cracker of rijstwafel met gekookt ei, runderrookvlees, kipfilet, humus, hüttenkäse

 

Of je nu wilt afvallen, spieren wilt opbouwen of aan je conditie wilt werken. Bovenstaande is voor iedereen van belang. Het is alleen doel afhankelijk hoeveel je mag eten over de gehele dag.
Lees deze blogs om handvaten te krijgen over de gewenste hoeveelheid die jij mag eten per dag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?