Testimonial Sonja
Testimonial van Sonja
4 april 2017
Testimonial Chantal
Testimonial van Chantal
6 mei 2017
Fabels over vetverbranding

Fabels over vetverbranding Wendy Schaar

Internet staat vol met informatie, maar wat is nu wel en niet waar over vetverbranding?
Ik ga je een aantal fabels vertellen waarvan we regelmatig denken dat ze waar zijn.

We denken dat we tijdens een training pas NA 20 minuten vet gaan verbranden…
Je lichaam verbrand in 5 verschillende systemen. Uit welk systeem je lichaam energie haalt, hangt af van de intensiteit van je training.
Ik zal niet te diep in gaan over het technische verhaal van je lichaam tijdens een training, maar het idee dat we pas na 20 minuten vet gaat verbranden heeft er mee te maken dat je lichaam steeds meer vet aan gaat spreken als de andere energiebronnen uitgeput raken.

Hoe lager de intensiteit van je training, des te meer er aanspraak gemaakt wordt op vetten als energiebron. Toch verbrand je in het geheel meer calorieën als je gaat hardlopen dan wanneer je gaat wandelen. Dit komt doordat het totale calorieën verbruik bij een hogere inspanning groter is. Ik geef een voorbeeld:
Optie 1: een persoon gaat 20 minuten lang op een snelheid van 5 km per uur wandelen of Optie 2: een persoon gaat 20 minuten lang op een snelheid van 10 km per uur joggen.
Bij optie 1: is het calorieverbruik ongeveer 96 calorieën (waarvan 64 calorieën uit vet bestaat).
Bij optie 2: is het calorieverbruik ongeveer 195 calorieën (waarvan 90 calorieën uit vet bestaat).

Op een tempo van 5 km per uur haalt het lichaam een grotere hoeveelheid energie uit vetten, maar het totale aantal calorieën is minder dan wanneer iemand op een snelheid van 10 km per uur jogt. Ook is het totale calorieverbruik groter bij een hogere intensiteit. Uiteindelijk is het totale calorieën verbranding van belang om af te vallen.
Veel cardio apparaten bevatten een sticker met daarop vetverbrandingszone. Deze sticker is dus misleidend.

Cardio is echter niet noodzakelijk om af te vallen. Voeding doet veel meer met ons lichaam dan elke dag heel hard trainen. Door minder calorieën te eten dan dat we verbruiken vallen we af. Naast de mindering in calorieën heeft krachttraining een positieve bijdrage bij afvallen. Doordat je meer spiermassa opbouwt is je verbranding in rust hoger. Ook helpt krachttraining bij het krijgen van een strakker figuur. Cardio is dus niet DE manier om af te vallen. Wel ga je van cardiotraining lekker zweten, het verbeterd je conditie en geeft een heerlijk voldaan gevoel.

Zoals ik aangaf is voeding ontzettend belangrijker als je wilt afvallen.
Een koolhydraat arm dieet zorgt er voor dat je snel kilo’s verliest, maar zal er niet voor zorgen dat jouw vet% gaat verlagen. De eerste dagen tijdens dit dieet verlies je veel vocht en dat weegt ook wat natuurlijk daarom worden je kilo’s minder, maar gezond is het niet. Als je gedurende langere periode een koolhydraat arm dieet volgt ga je belangrijke voedingsstoffen missen zoals vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast heb je een grote kans op een jojo effect met een koolhydraat arm dieet. We kunnen beter gevarieerd eten zodat we alle voedingsstoffen binnen krijgen.

Met extra eiwitten vallen we NIET sneller af. 1 gram eiwitten bevat het zelfde aantal calorieën als 1 gram koolhydraten. De verhouding tussen deze twee moet echter wel kloppen zodat je lichaam kan verbranden tijdens een training en herstellen na een training. Mensen die meer eiwitten nemen beschermen de afbraak van spiermassa bij het afvallen. Een verhoogde spiermassa zorgt voor een hoger stofwisseling in rust. Wat een positief effect heeft op afvallen.

Heb jij hulp nodig bij je trainingen of je voeding? Neem vrijblijvend contact op voor een advies gesprek.

 

Wendy Schaar Personal Training

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?