sportschoenen
Welke sportschoenen moet ik kiezen?
7 november 2020
recept
Kippensoep
23 december 2020
kerstdiner

Hoe kom jij de feestdagen door?

De feestdagen komen er weer aan. De tijd van lekker eten, borrels en gezelligheid.
Nu hoor ik vaak dat mensen het lastig vinden om zich aan hun gezonde voeding te houden tijdens de feestdagen en dat is begrijpelijk, want dat is bijna onmogelijk. Er zijn weinig gelegenheden die zo gepaard gaan met eten als kerst. Dus hoe komen we de feestdagen door, zonder te veel kilo’s aan te komen?

Ontbijt

Begin altijd je dag met een ontbijt. Als je deze al overslaat is de kans groot dat je tijdens de lunch veel meer trek hebt, waardoor de kans op overeten groot is. Wil je een lekker kerstontbijt met je familie eten? Ook die kan met bewuste keuzes. Een lekker en gezellig kerstontbijt betekend niet dat je croissants met dikke lagen roomboter moet eten. Het is toch net zo gezellig als je een heerlijk vezelrijk brood neerzet, een fruit salade en een glaasje melk? Zeker als je een maaltijd zelf in de hand hebt, maak dan bewuste en vooral lekker gezonde keuzes. Wees creatief. Dat vaste bakje havermout, die jij elke ochtend eet, kan wel even aan de kant voor een paar dagen.

Geniet nooit met mate

Eten en drinken met mate is prima, maar genieten niet. Het is niet nodig om je helemaal te laten gaan in het eten, pijn in je buik er van te krijgen en je daarna een walrus te voelen en wellicht ook schuldig dat jij jezelf zo hebt laten gaan.
Kerst is de mooiste tijd van het jaar. Dus als jij een fantastische avond hebt, je tijdens het eten een goed glas wijn wilt en dat maakt de avond nog leuker? Dan is dat glas wijn een uitstekende keuze. Maak de keuze waarvan je morgen had gehoopt dat je het zou maken.

Drinken

Tijdens de feestdagen zitten er veel calorieën in het eten, gevuld speculaas, kerstkoekjes, oliebollen, maar ondertussen vergeten we wat we drinken.
Drinken verzadigd niet. Van een sinaasappel zit je voller dan van sinaasappelsap. Van chocola zit je voller dan van chocolademelk, etc. Als je een halve kilo kalkoen eet, zit je vol. Maar als je een liter cola drinkt, zit je dat niet. Terwijl je in beiden gevallen 500 calorieën op hebt. Drank is dus een ‘silent killer’.
Drink bij elk glas alcohol een glas water en drink met mate.

Bewegen

Van de hele dag binnen zitten word je toch een  beetje suf. Ga een rondje wandelen na het eten, Maak ‘s middags een korte fietstocht in de frisse lucht of ga lekker dansen of met de wii spelen met de kids. Zodra jij in beweging komt, worden er alweer meer calorieën verbrand.

Pak de draad weer op

Hoeveel je ook eet of drinkt met kerst, en ook al gooi je ál deze tips overboord en ga jij je lekker 3 dagen vol zitten eten bij al je opa’s, oma’s, ouders en schoonouders, zelfs dan geldt: Het zijn maar 3 dagen.
Kerst is om te genieten, maar zodra kerst over is, is het belangrijk om je gezonde gewoontes weer op te pakken. Uiteindelijk kom je niet aan tijdens de kerstdagen, maar kom je aan in alle dagen er omheen dat je ook van al die lekkere dingen geniet. En als je toch een beetje moeite hebt met oppakken? Dan kun je altijd bij mij terecht.

Maar voor nu een hele fijne, gelukkige en gezonde feestdagen gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?