Testimonial van Michel
4 november 2017
Personal Trainer Zaandam
Testimonial van Angela
2 december 2017
Koolhydraatarm dieet

Is een koolhydraatarm dieet de manier om af te vallen of houden wij onszelf voor de gek?

Het is geen wonder dat ik zoveel klanten spreek die het allemaal niet meer begrijpen. We raken de weg kwijt over wat gezond eten is en wat de beste manier is om af te vallen. Moeten wij die koolhydraten nu wel laten staan of mogen wij ze gewoon eten?
Het koolhydraatarm dieet kan een manier zijn om gewicht te verliezen mits je weet wat het dieet inhoudt en hoe je dit op een wetenschappelijk gezonde en correcte manier kan toepassen. Anders doe jij je lichaam meer kwaad dan goed. In deze blog gaan we dieper in op de claims en waarheden van het koolhydraatarm dieet.

Gewichtsverlies is heel iets anders dan vetverlies. Minder gewicht op de weegschaal betekent niet dat je ook daadwerkelijk meer vet verbrandt. Koolhydraten worden opgeslagen in het lichaam met een flinke hoeveelheid vocht. Het eten van minder koolhydraten zorgt er dus voor dat het lichaam minder koolhydraten opslaat en dus minder vocht vast houdt, waardoor je gewicht omlaag gaat. Daarnaast zorgt een extreem laag koolhydraatarm dieet (10%) ervoor dat je glycogeen voorraden opraken (suikerreserves). Dit wordt vooral veroorzaakt door de energiebehoefte van je hersenen. Je hersenen kunnen niet op eiwitten of vetten draaien dus spreken deze jouw glycogeen voorraden aan om toch te kunnen functioneren.  Hersenen gebruiken zo’n 20-25% van je totale caloriebehoefte op een dag. Je kan je dus voorstellen dat je snel veel glycogeen verliest en daardoor de illusie krijgt dat je aan het afvallen bent.

Sporters eten meer koolhydraten

Voor sporters zijn koolhydraten van groot belang. Niet alleen je prestaties, maar ook je gezondheid heeft te lijden onder een koolhydraatarm dieet. Koolhydraten geven het lichaam energie en zijn de primaire brandstof voor je spieren. Zij zorgen er voor dat je optimaal kunt blijven trainen.

Trage schildklier door koolhydraatarm eten

Een trage schildklier is een belangrijke reden om niet koolhydraatarm te gaan eten. De reden hiervoor is dat insuline belangrijk is bij de omzetting van het schildklierhormoon. Een trage schildklier heeft een verminderd vermogen met alle gevolgen voor de stofwisseling. Een hogere inname van koolhydraten helpt de schildklier weer op gang en verhoogt de stofwisseling.

Darmgezondheid

Een ander nadeel van een koolhydraatarm dieet is dat op de langere termijn de darmflora hier ernstig onder lijdt. Er ontstaat een dysbiose tussen de goede en slechte darmbacteriën doordat je de prebiotica, die veel voorkomt in koolhydraten en vooral granen, mist.

Wat past bij mij?

In de praktijk merk ik dat mensen zich over het algemeen veel beter voelen als ze meer koolhydraten eten. Actieve mensen houden een voedingspatroon met voldoende koolhydraten ook langer vol en hebben vaak minder honger, waardoor de drang om te gaan overeten afneemt.

De één eet graag meer koolhydraten, de ander liever wat minder en voor weer een ander maakt het niet veel uit. In de praktijk blijkt dat er genoeg mensen zijn die prima afvallen terwijl ze dagelijks een paar (volkoren) broodjes of een bord pasta eten. Er zijn ook mensen die minder goed afslanken, de hele dag door honger houden en daardoor dus sneller overeten en voortdurend schommelen in energie. Voor deze mensen kan het goed zijn om wat meer eiwitten en vetten te eten en iets minder koolhydraten. Dit is dus persoonlijk. Het is daarom aan jou om te kijken hoe jouw lichaam reageert en wat het beste werkt voor jouw lichaam.

Het doel van deze blog is NIET om koolhydraatarm af te kraken. Een dergelijk dieet zal zeker resultaten opleveren. Voor mensen met een bepaalde ziekte/aandoening, veel overgewicht en voor inactieve mensen kan het verminderen van bepaalde koolhydraten beter zijn of helpen tijdens het afslanken.  Maak voor jezelf dus altijd vóóraf de afweging wat je doel is als je met een koolhydraatarm dieet begint. Heb je een korte- of lange termijndoelstelling? Afvallen door een koolhydraatarm dieet is slechts een kortetermijnoplossing. Op langere termijn kunnen de consequenties voor de gezondheid én je resultaten echter aanzienlijk zijn.

Wil jij een persoonlijk voedingsadvies? Neem vrijblijvend contact op!

 

Wendy Schaar Personal Training

1 Comment

  1. Sjouk Keyzer schreef:

    Hallo Wendy
    Heb n schildklierprobleem ,te traag werkende.Maar wil ook graag afvallen!
    Graag contact

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?