recept
Pasta gehakt
5 september 2020
recept
Pasta broccoli kip
8 september 2020
personal training zaandam

Machines vs losse gewichten

Welke vorm is nu de beste manier om te trainen? Gebruik van machines of losse materialen? In de onderstaande blog ga ik de voor en nadelen van machines en losse materialen benoemen

Voordelen van trainen met machines

 1. Kans op een blessure wordt kleiner
  De techniek van de losse oefeningen is lastiger en daarom kan er sneller een blessure ontstaan. Wanneer je geen begeleiding krijgt bij het sporten is een machine de meest veilige manier om te trainen.
 2. Omzeilen van een huidige blessure
  Fysiotherapeuten kunnen een trainingsschema opstellen om de geblesseerde spier te versterken. Regelmatig worden hier machines voor gebruikt om specifiek de spieren rond je blessure te trainen.
 3. Gemakkelijker uitvoeren van een dropset en piramideset
  Bij een dropset stel je een gewicht in. Als je klaar bent met de set zet je het pinnetje lager. Dan voer je de oefening, zonder rust, opnieuw uit. Na deze set ‘’drop’’ je het gewicht opnieuw. Dit is veel gemakkelijker uit te voeren op een machine omdat je geen rust mag pakken. Als je bijvoorbeeld schijven van je halter moet halter ben je veel langer bezig en dat betekend rust!

Nadelen van trainen met machines

Als je alleen maar op machines zou trainen mis je een groot deel van je spiercoördinatie. Bij de leg press gebruik je bijvoorbeeld veel minder core spieren dan bij een squat of lunge. Ook de prikkel die je toebrengt kan minder effectief zijn, je pakt namelijk minder andere spiergroepen en spier stabilisatoren mee. Je effectiviteit ligt daarom lager dan bij een oefening met losse gewichten.

Voordelen van trainen met losse gewichten

Trainen met losse materialen word oa bedoeld: dumbbells, halter, kettlebell, medicine ballen, zandzakken

 1. Meerdere spieren worden aangesproken
  Met losse materialen spreek je meerdere spiergroepen aan. De spier die voornamelijk verantwoordelijk is voor de beweging (agonist) heeft hulp nodig van ondersteunende spieren (synergisten) en stabiliserende spieren. Deze spieren worden minder geprikkeld bij oefeningen met een vast bewegingspatroon zoals op machines. Deze extra prikkel met losse materialen kan resulteren in spiergroei en een verbeterende spiercoördinatie.
 2. Dagelijkse bewegingen zullen makkelijker gaan
  Veel dagelijkse bewegingen kun je nabootsen op oefeningen met losse materialen waar je in het dagelijks leven profijt van kan hebben. Als je iets zwaars van de grond af moet pakken kun je dit vergelijken met de diepe squat.
 3. Meer variatie
  Met behulp van losse materialen kun je eindeloos variëren. Bij een apparaat heb je vaak maar 1 of 2 mogelijkheden.

Nadeel van trainen met losse gewichten

Trainen op een machine is vrij simpel. De uitleg van de desbetreffende oefening staat vaak uitgelegd met daarbij een klein plaatje. Als je voor het eerst met losse materialen gaat trainen heb je uitleg nodig van een instructeur. Bij een apparaat is dit absoluut ook aan te raden maar dit heb je sneller onder de knie. Trainen met losse materialen bevat ten opzichte van het trainen met machines meer risico’s met zich mee. Doordat je zelf een bewegingspatroon hanteert is de kans op een verkeerde uitvoering groter.

Trainen op lichaamsgewicht

De voordelen van oefeningen op lichaamsgewicht is dat je het overal uit kan voeren! Of je nou thuis, in je hotelkamer of buiten bent. Je core wordt goed aangesproken bij lichaamsgewicht oefeningen, je lichaam wordt stabieler omdat je wordt gedwongen je coördinatie te gebruiken en je behoudt je flexibiliteit. Lichaamsgewicht oefeningen zijn ook goed uit te voeren met een TRX. Dit kan zowel voor beginners als gevorderden een leuke afwisseling zijn.

 

Zowel het gebruik van machines, losse materialen en je eigen lichaamsgewicht kunnen je helpen om je doelstellingen te behalen. Het is alleen de vraag, wat is jouw doelstelling?
Zeker voor beginnende sporters raad ik het aan om een sportschool te zoeken waar je begeleid word met sporten zodat jij zelf niet hoeft uit te pluizen wat nou echt goed voor je is.

 

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?