sporten tijdens de ramadan
Sporten tijdens de ramadan
5 maart 2022
personal trainer zaandam
Testimonial van Hildr
11 april 2022
mindset

Mindset

Succes begint in je hoofd. Of het nu op het werk, in je privéleven, over je gezondheid of je fitnessdoelen gaat. Als jij je doel wilt bereiken is daar de juiste mindset voor nodig.

Wat is een mindset?

Mindset is de manier waarop je denkt en in het leven staat of de houding die je aanneemt met je gedachten. Er zijn verschillende soorten mindsets. Ik ga het hebben over de vaste mindset en de groeimindset tijdens sporten en gezond leven.

Vaste mindset

Met een vaste mindset wordt bedoeld dat iemand een vaste denkwijze heeft en niet open staat voor veranderingen.
Wanneer je een vaste mindset hebt hou je niet van uitdagingen. Bij het aangaan van een uitdaging hoort namelijk het risico op fouten maken en dit is wat niet past bij een vaste mindset. Fouten maken is namelijk onderdeel van een groeiproces en hiervoor zul je moeten beschikken over een groeimindset.
Een paar voorbeelden van een vaste mindset zijn:

 • Ik ben niet goed in sport
 • Een voedingsschema hou ik niet vol
 • Ik heb een bewegingsbeperking dus ik kan niet sporten

Herken jij jezelf hierin?
Het kan natuurlijk zo zijn dat je ergens niet goed in bent of iets gewoon niet leuk vindt. Echter is het vaak een mindset die jij jezelf hebt aangeleerd waardoor je erin bent gaan geloven.

Wanneer jij jezelf ervan overtuigd hebt dat je niet kan spreken voor een groep of totaal niet creatief bent, dan wordt het lastig om jezelf ertoe te zetten.

Met een negatieve mindset sta jij jezelf in de weg in je ontwikkeling. Het is niet makkelijk om je mindset te veranderen maar dit is de eerste stap!

Groeimindset

De naam zegt het al. Een groeimindset geeft jou de kans op jezelf te ontwikkelen en door te laten groeien.
Wie beter wil worden zal een uitdaging aangaan en bereid zijn om fouten te maken en daarvan te leren. In plaats van vast te blijven houden aan negatieve gedachten, ga jij kansen zien om jezelf te verbeteren.

Goed om te weten
Iedereen heeft een combinatie van een vaste en een groeimindset die zich gedurende je hele leven ontwikkelt

Creëer de juiste mindset

Stel jezelf de volgende vraag om je doel te bereiken ‘’Wat is de mindset die ik nodig heb om de juiste keuzes te maken en mijn doel te bereiken’’.
Het hebben van de juiste mindset kan een enorm verschil maken, waardoor je ervoor kan zorgen dat het dit keer wel lukt om je aan het dieet of trainingsschema te houden.

Probeer negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten. Ga terug naar alle negatieve gedachten die jij afgelopen week hebt gehad m.b.t. werk, studie, fitness, voeding etc.
Probeer nu de negatieve aspecten weg te halen, want wanneer je gelooft dat iets onmogelijk is, is dat ook echt zo. Dus wees eerlijk tegen jezelf en is iets echt onmogelijk of een grote uitdaging?
Een paar voorbeelden:

 • Dit is veel te moeilijk = Dit kost tijd en veel moeite maar ik zie het als een uitdaging
 • Ik ben hier niet goed in = Wat kan ik doen om er beter in te worden?

Tips voor een betere mindsetMindset

 • Streef niet naar perfectie
  Je mindset veranderen kost tijd en energie en het hoeft echt niet perfect te zijn. Ook zullen er momenten komen dat je gedachten ontglippen en terugvallen naar een vaste mindset. Dat is helemaal oké. Dit betekent niet direct dat alles mislukt is. Wees trots op de eerste stappen die je hebt gezet!
 • Leer van een terugslag
  Houd er rekening mee dat het niet altijd gaat zoals je zou willen. Tijdens een drukke stressvolle dag lopen dingen wel eens anders en kan het een stuk lastiger zijn om je mindset positief te houden. Dit zijn juist tijden waar je die groeimindset nodig hebt, dus probeer ook tijdens drukke momenten er mee bezig te zijn.
 • Probeer nieuwe dingen en accepteer een uitdaging
  Je hoeft alleen maar de eerste stap te zetten en te stoppen met het verzinnen van excuses.
 • Laat je niet intimideren door het succes van een anders. Laat je inspireren!
 • Herinner jezelf aan je mindset.
  Super dat je eraan wilt werken maar de kans is groot dat je het vergeet wanneer je met andere dingen bezig bent. Creëer voor jezelf een punt dat je dit niet vergeet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?