personal training zaandam
Testimonial van Marelle
10 januari 2022
sporten tijdens de ramadan
Sporten tijdens de ramadan
5 maart 2022
muscle memory

Muscle memory

Je hebt vast een keer een periode gehad waarbij je niet kon trainen. Dit is vervelend want je wilt je opgebouwde spiermassa niet kwijtraken. Gelukkig helpt muscle memory, oftewel spiergeheugen, hierbij.

Hoe werkt muscle memory?

Muscle memory is een proces wat ervoor zorgt dat het makkelijker is om je spiermassa terug te krijgen in vergelijking met als je voor het eerst start met opbouwen van spiermassa

Wanneer je aan krachttraining doet en hierin vooruitgang boekt, worden er nieuwe celkernen aan je spieren toegevoegd. Wanneer je er een tijd tussenuit bent gaan de nieuwe celkernen niet verloren. Alleen je kracht en massa zal verloren gaan. Doordat de aantal celkernen wel aanwezig blijven worden je spieren sneller weer sterker en groter.

Onderzoek wijst uit dat de celkern minstens 15 jaar stabiel kan blijven. Voor ouderen geldt wel dat het proces moeilijker op gang zal komen.
muscle memory

Wat heb je aan spiergeheugen?

Wanneer je er even tussenuit geweest bent, kunnen je spieren de eerste stap ‘’het opbouwen van celkernen’’ overslaan. Hierdoor ben je sneller terug op je oude niveau. Pas wel op dat je niet te hard van stapel loopt. Je kan niet direct met dezelfde gewichten aan de gang als waar je geëindigd bent. Vaak is het verstandig om tijdelijk een andere trainingsprincipes te volgen dan je gewend was, zodat je pezen en spieren aan de belasting kunnen wennen. Na een aantal weken kun jij je herhalingen gaan verminderen en je gewichten verder opbouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?