Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd en word gerelateerd aan ons dag- en nachtritme. Verschillende dingen kunnen onze biologische klok verstoren. Bijvoorbeeld doordat we reizen in verschillende tijdzones of onregelmatige werktijden hebben.
Maar wat zijn de effecten van melatonine tekort?
Slaaphormoon
Melatonine wordt aangemaakt wanneer het donker wordt. Daardoor slapen we vaak in de winter meer dan in de zomer. De piek van melatonine aanmaak is tussen 2 en 3 uur ‘s nachts. Daarna neemt de aanmaak af en word er cortisol (stresshormoon) aangemaakt. Cortisol zorgt ervoor dat we ’s ochtends weer wakker worden.
Melatoninetekort heeft met name invloed op de kwaliteit van de slaap. Dit kun je merken aan:
- Moeite met inslapen
- ’s Nachts wakker worden en weer moeilijk in slaap komen
- Verschuiving van ritme zoals laat naar bed gaan en laat weer opstaan en vermoeidheid bij het opstaan.
Melatonine staat in nauw verwant met serotonine (gelukshormonen). Tekort aan melatonine kan zorgen voor stemmingsproblemen door slaaptekort.
Melatoninetekort zou eveneens een negatieve impact kunnen hebben op je libido, wat ook weer kan leiden tot stemmingsproblemen.
Melatonine en cortisol zijn dus elkaars tegenpartijen. Ze hebben een tegengestelde werking van elkaar. Het is dan duidelijk dat teveel aan stress de werking van melatonine verminderd. Te veel stress kan dus leiden tot klachten die passen bij een te kort aan melatonine
Hormonale veranderingen hebben ook invloed op de aanmaak van melatonine. Veel vrouwen in de overgang hebben daardoor last van slaapproblemen.
Een tekort moet je dus niet al te licht opvatten. Het kan een behoorlijke impact hebben op je algehele kwaliteit van leven.
Melatoninetekort
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de impact van licht in verwant staat met melatonine aanmaak.
Van nature zijn onze ogen gemaakt om ’s ochtends blauw licht op te vangen en gedurende de dag wordt dit licht warmer tot en met zonsondergang.
Het betekent dat de blootstelling aan het blauwe licht van onze computer of smartphones in de avonduren direct impact heeft op het melatoninegehalte en het slaapritme.
TIPS
Zorg voor licht
Overdag wil je melatonine laag hebben. Wanneer je wakker wordt open je direct de gordijnen en probeer snel de frisse lucht met daglicht in te gaan.
In de winter heb je weinig aan deze tip, omdat het dan meestal donker is. Daarvoor adviseer ik je een lichtwekker of daglichtlamp.
Zorg voor duisternis
Naar de nacht toe wil je melatonine laten stijgen. Dim daarom ’s avonds de lichten en vermijdt blauw licht van tv’s en telefoons. Tegenwoordig zijn er steeds meer ‘night shift’ standen op computers en telefoons om het blauwe licht te filteren.