Seks tijdens en na de zwangerschap
Dit is nog best een taboe onderwerp, maar waarom eigenlijk? Want je wil toch weten hoe het zit en wat je te wachten staat.
Seks tijdens de zwangerschap
Uit onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen in de eerste 3 maanden van hun zwangerschap minder behoefte hebben aan seks. In dit eerste trimester kun je veel last hebben van vermoeidheid, misselijkheid en stemmingswisselingen. Je merkt veel veranderingen in je lichaam en je libido word daar niet hoger van.
Daar in tegen hebben zwangere vrouwen tussen de 3 en 6 maanden veel meer behoefte aan seks. De toename van seksuele verlangens heeft te maken met hormoon veranderingen in je lichaam. Je bent in deze periode energieker en hebt minder of geen last meer van misselijkheid.
Is seks tijdens de zwangerschap gevaarlijk voor de baby?
Nee, seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk voor de baby. De placenta en vruchtwater beschermen je baby en de vruchtvlies zorgt ervoor dat je baby helemaal afgesloten is van de buitenwereld. Tot de 7e of 8e maand van je zwangerschap bestaat er geen gevaar dat sperma een infectie bij je baby kan veroorzaken.
Ook hoef je niet bang te zijn dat je baby last heeft van het samentrekken van je baarmoeder tijdens een orgasme. Het samentrekken zorgt voor een lichte golfbeweging en de hormonen die vrij komen na een orgasme hebben beide een positief effect op je baby. Je kunt een orgasme tijdens je zwangerschap anders beleven en ook kun je meer zin in seks hebben dan normaal.
Seks kan pijnlijk zijn
Er kunnen diverse redenen zijn waardoor seks tijdens de zwangerschap minder fijn aanvoelt
Er ontstaat een grotere gevoeligheid van de vagina en borsten en een orgasme kan heftiger zijn, wat als pijnlijk ervaren kan worden. Ook word de vagina ‘korter’ waardoor een diepe penetratie gevoelig is. De vagina maakt minder vocht aan en er kan druk toenemen op de blaas.
Een orgasme kan je een harde buik geven. Dit kan geen kwaad. Neem een warme douch of leg een warme kruik tegen je buik en probeer te ontspannen. De verharding zal vanzelf verdwijnen.
De kans op een schimmelinfectie of blaasontsteking is groter tijdens een zwangerschap. Raadpleeg je verloskundige wanneer je ergens twijfels over hebt.
Wanneer mag je geen seks hebben tijdens de zwangerschap?
Wanneer je geen seks mag hebben tijdens de zwangerschap zal een verloskundige je dit vertellen. Bij twijfels vraag altijd raad bij je verloskundige
- Wanneer je bloedverlies hebt
- Spataderen rond je vagina
- Als je vliezen gebroken zijn
- Bij vroege weeën
- Je partner heeft een soa
- Als de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt
Standjes tijdens de zwangerschap
Alle standjes mogen tijdens de zwangerschap. Wanneer de buik groeit kan er wat onhandigheid ontstaan, maar er is nog genoeg mogelijk.
- Vrouw bovenop
- Man bovenop
- Op schoot
- Op het bedrand
- Lepeltjeshouding
- Zijlig met gezicht naar elkaar toe
- Op handen en knieën
Ook het gebruik van speeltjes is toegestaan. Zorg er voor dat ze bij een goedgekeurde seksshop vandaan komen. Let wel op dat je speeltje niet te hard trilt. Als de embryo gevormd wordt vanaf de zesde week zijn te harde trillingen niet goed, dus niet overdrijven of wacht even tot je baby steviger is.
Glijmiddel mag ook gebruikt worden. Dit kan als fijn ervaren worden omdat je minder vocht aanmaakt. Let wel op of je glijmiddel geschikt is voor zwangere!
Seks na de bevalling
Vlak na de bevalling heb je kans op infectie en vaak is het te pijnlijk om seks te hebben. Vanaf het moment dat je geen bloedverlies meer hebt en eventuele wonden zijn geheeld zou je weer seks kunnen hebben. Echter ontbreekt er nog wel eens behoefte in dit stadium. Al je aandacht gaat naar je pasgeboren baby en je hormoonspiegel verandert. Je maakt minder oestrogeen aan waardoor de seksuele verlangens afnemen. Maar wees gerust. Dit hersteld zich weer na enige tijd.