Sporten met een verzakking
Heb jij een verzakking en weet je niet zeker of je wel kan sporten? In deze blog ga ik je daar antwoord op geven
Bij een verzakking wordt vaak geadviseerd om te stoppen met zwaar tillen, hardlopen, high impact en krachttraining.
Dit is op zich een logisch advies omdat je de klachten niet erger wilt maken. Vrouwen met een verzakking hebben daardoor vaak angst om te gaan sporten.
Maar sporten kan wel degelijk! Het is alleen belangrijk dat je dit op de juiste manier aanpakt
Tip 1.
Ga naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Je leert je bekkenbodem op de juiste manier te gebruiken en te trainen. Zij kunnen ook metingen doen zodat jij je vooruitgang kan bekijken of zien als het bijvoorbeeld erger geworden is.
Na de bekkenfysio is het tijd om zelf aan de slag te gaan, maar houd rekening met een aantal dingen
- Vermijd high impact zoals hardlopen en springen. Je bekkenbodem moet te veel druk opvangen en dat wil je liever niet
- Doorademen! Zet je ademhaling niet vast tijdens de oefeningen, dat levert meer druk op je bekkenbodem. Blaas uit vóórdat je kracht zet!
- Krijg je tijdens de training last van symptomen? Pas dan je oefening aan. Ga bijvoorbeeld zitten, heb je wel voldoende voorspanning op je bekkenbodem?, kun je goed doorademen?
- Train functioneel. Wanneer je naar de sportschool gaat, kies dan niet de gebruikelijke apparaten, maar doe functionele oefeningen en varieer voldoende tussen houdingen zodat je bekkenbodem niet te veel druk vangt
- Advies is om ’s ochtends te gaan trainen omdat je bekkenbodem dan nog niet vermoeid is van de hele dag
Mijn laatste tip.
Ga sporten bij een pre- en postnataal trainer. Een trainer kan je goed aanleren hoe je met de verzakking om kan gaan, leert aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem en welke oefeningen wel en niet goed zijn om te doen.
Wees niet bang om hulp te vragen en schaam je niet voor de klachten waar je last van hebt. Je bent niet alleen! En met de juiste begeleiding kan je heel ver komen.