sporten bij stoppen met roken
Sporten helpt bij stoppen met roken
4 juni 2022
melatoninetekort
Melatoninetekort
9 september 2022
sporten longaandoening

Sporten met longproblemen

Wanneer je een longaandoening hebt krijgt je weinig lucht binnen. Daardoor voelt het soms alsof bewegen helemaal geen goed idee is, maar sporten is juist belangrijk! Ik ga je uitleggen waarom

Waarom sporten

Wanneer je weinig kracht en uithoudingsvermogen hebt, zullen de dagelijkse taken meer energie vragen. Denk maar aan boodschappentassen tillen, de trap oplopen of je huis schoonmaken.
Wanneer je gaat trainen zal je kracht en uithoudingsvermogen verbeteren waardoor je minder energie in het dagelijks leven kwijt bent.
Om het traplopen als voorbeeld te nemen. Wanneer je beenspieren sterker worden, kan je de trap makkelijker oplopen. Je energie wordt daardoor meer uit je beenspieren gehaald dan uit je longen.

Cardio of krachttraining?

Bij cardiotraining ligt de focus op je hart en longen waarbij jij je conditie kan verbeteren. Krachttraining zorgt voor het verstevigen en versterken van je spieren. Je zou dus denken dat conditietraining de oplossing is wanneer je longproblemen ervaart, maar zo makkelijk is het niet.

Afhankelijk van welke longproblemen je ervaart zal je training anders opgesteld moeten worden. Bijvoorbeeld bij iemand met COPD, dat is een longbeschadiging. De kans dat de longen verbeteren is kleiner dan dat de spieren sterker gaan worden. Dan ben ik van mening dat beide getraind moeten worden om het resultaat die er te behalen is, er ook echt uit te halen.

Voordelen

  • Je hebt een kleinere kans op een longaanval of ziekenhuisopname
  • Je herstelt sneller van de griep
  • Je hebt een grotere kans om te blijven werken
  • Je spieren worden sterker
  • Je conditie verbeterd
  • Je bent minder snel benauwd
  • Dagelijkse bezigheden gaan makkelijker
  • Je klachten kunnen verminderen

 

Heb jij hulp nodig bij het opbouwen van je kracht en uithoudingsvermogen? Neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?