periodisering
Periodisering van je training
1 december 2021
personal training zaandam
Testimonial van Marelle
10 januari 2022
sporten tijdens je zwangerschap

Sporten tijdens je zwangerschap

Wist je dat sporten tijdens je zwangerschap heel gezond is voor jou en je baby?
Bewegen bevordert je bloedomloop wat ervoor zorgt dat je kindje meer zuurstof en voedingsstoffen binnen krijgt en daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap een makkelijkere bevalling hebben.

Voordelen van sporten tijdens je zwangerschap

Ik word altijd erg enthousiast als een zwangere vrouw mij bericht dat ze wil starten met personal training. Er zijn zo ontelbaar veel voordelen om dit te doen dat het mij een goed gevoel geeft dat iemand om die manier goed voor haar eigen lichaam wil zorgen.

Je lichaam maakt een grote verandering mee. Je bent sneller moe en je conditie en spierkracht nemen af. Dat kleintje in je buik vraagt meer van je dan je vaak verwacht. Ook je nachtrust heeft er onder te leiden.

Sporten zorgt er niet alleen voor dat je nachtrust beter wordt of je houding verbeterd en je rugklachten beperkt worden, het is ook positief voor het herstel na je bevalling. Wanneer je een marathon gaat rennen doe je dat, de meeste mensen dan, niet ongetraind. Als jij je bedenkt dat je misschien wel 12 uur lang aan het bevallen bent is dat toch een aardige marathon die je moet lopen.

Ik had het nu over een paar voordelen voor jou, maar er zijn ook voordelen voor je kindje.
Je kindje loopt bijvoorbeeld minder kans op overgewicht. Door te sporten gaat er meer zuurstofrijkbloed naar je placenta waardoor het hartje en zenuwstelsel ook beter ontwikkelen.

Hoe ziet sporten tijdens je zwangerschap eruit?

Je wilt het misschien niet horen, maar wanneer je al aan sport deed voor je zwangerschap, zul je een groot verschil gaan merken in je conditie en kracht. Laat dit je asjeblieft niet frustreren want je bent goed bezig door in beweging te blijven en je helpt daarbij jouw eigen lichaam en dat van je kindje.

Je kan nog steeds ontzettend veel doen, maar 1 van de belangrijkste focus punten is hoe jij je bekkenbodem correct aanspant tijdens het sporten en hoe jij met je ademhaling om moet gaan. Door de juiste spanning te creëren train jij je bekkenbodem wat ook voordelen heeft na je bevalling.

De focus op je bekkenbodem en ademhaling gaat de hele training door, het wordt vanzelf een gewoonte zoals hoe jij je tandenpoetst ook een gewoonte geworden is.
Tijdens de training gaan we kracht en conditietraining doen om je lichaam zo fit mogelijk te houden. Belangrijk is dat je goed leert luisteren naar je eigen lichaam. Iets meer rust tussen je setjes pakken en zorgen dat je de juiste ademhaling behoud tijdens de oefeningen blijft een onderdeel van het luisteren naar je lichaam.

Aandachtspunten

Er zijn een aantal dingen die niet meer verstandig zijn zoals hardlopen of springoefeningen.
Ook komt je lichaamstemperatuur hoger te liggen. Het is daarom verstandig om je niet te warm aan te kleden, laagjes werken dan het beste en zorg dat je regelmatig kleine slokjes water drinkt.

Merk je dat je tijdens de trainingen licht in je hoofd wordt, duizelig, misselijk, zwarte vlekken ziet of oververmoeid raakt, doe dan een stapje terug. Luister naar je lichaam en ga geen zware high intensity trainingen doen. Wanneer je gewend bent om fanatiek zwaar te trainen, kan je lichaam wat meer hebben dan wanneer je nooit gesport hebt, maar dat is natuurlijk niet alleen zolang je zwanger bent, dus logisch blijven nadenken en luisteren naar wat je nodig hebt is de beste tip die ik je kan meegeven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?