Afvallen lukt niet
Vaak krijg ik doelstellingen te horen als ‘’ik wil afvallen maar het lukt niet’’. Het is erg frustrerend als jij je best doet, maar er gaat geen kilo af. Stel jezelf de volgende vragen om te kijken of er nog een andere manier is om het afvallen op gang te brengen.
Hoe ziet je voedingspatroon eruit?
Kijk even met een eerlijke blik naar je voeding. Eet je altijd vezelrijk en maak je gezonde keuzes? Of sluipt er regelmatig wat lekkers tussendoor?
Gebruik je veel pakjes, zakjes en kant en klare producten of bereid jij je gerechten zelf vers?
Om een goed inzicht in je voeding te krijgen is het een idee om je voeding bij je houden in een calorieën app. Er zijn meerdere te downloaden die gratis zijn. Vaak berekend de app redelijk goed hoeveel calorieën je nodig hebt en de verhouding in koolhydraten, eiwitten en vetten. Durf je dit niet alleen aan? Vraag dan bij een specialist voedingsadvies aan zoals een gecertificeerde personal trainer of diëtist.
Hoeveel stress heb je?
Iets wat we snel vergeten, maar jouw mentale gezondheid speelt een grote rol in het behalen van jouw doelstellingen. Heb je veel stress in je leven of een chronische stress waar je ondertussen aan gewend bent geraakt? Stress kan veel factoren in je lichaam tegen werken. Denk aan je spijsvertering, metabolisme, vermoeidheid, slecht slapen en bijvoorbeeld last krijgen van ongezonde eetbuien.
Slaap je goed en voldoende?
Rust en slapen is een onderschatte factor. Voor hertel na je training is het onwijs belangrijk, maar ook voor het doel afvallen.
Wanneer je onregelmatig en te weinig uren slaapt, heeft dit een negatief effect op je hormonen. Je Ghreline raakt overstuur en je Leptine niveau daalt. Hierdoor maakt je lijf minder Dopamine en Serotonine aan en het directe gevolg daarvan is dat je zin krijgt in ongezond voedsel.
Waar Leptine zegt: ‘Je bent verzadigd’ zegt Ghreline: ‘Ik heb honger.’ Dit hormoon heeft dus grote impact op jouw eetlust.
Dopamine en serotonine doen ongeveer hetzelfde. Ze hebben invloed op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit én je eetlust. Dus wanneer deze twee uit balans raken, is de kans groot dat je last krijgt van eetbuien.
Ben je je bewust van je eigen valkuilen?
Afvallen is niet alleen de slechte dingen weg laten (waardoor we ook snel te weinig gaan eten), maar de juiste manier van gezondere gewoontes ontwikkelen.
Wanneer je weet wat jouw zwakken plekken zijn kun je hier concreet aan gaan werken. Weet je deze nog niet? Probeer dan bij elke terugval te beredeneren waarom het gebeurd is.
Voorbeeld: Je zit ’s avonds op de bank en krijgt een eetbui. Komt dit door verveling, heb je te weinig gegeten over de gehele dag, eetmomenten overgeslagen, spelen je hormonen een rol, ben je emotioneel? Wanneer je weet waarom iets gebeurt kun je hieraan werken om je valkuilen tegen te gaan.
Ga je er echt 100% voor? Maar dan ook echt?
Het is en blijft een mentaal spelletje. Hoeveel doorzettingsvermogen heb jij?
Wanneer je weinig tijd hebt, ga je dan wel gewoon naar de sportschool en kook je een gezonde maaltijd? Als het even tegenzit beland je dan niet op de bank met een zak chips? Wanneer je een uitje hebt, kan jij je dan beperken tot het lekkers?
De journey naar afvallen heeft altijd ups en downs maar wanneer je altijd de makkelijke weg kiest komt dit niet ten goede van je resultaat.
Ik ben all-in de ‘’je moet met mate kunnen genieten’’, maar het is beter voor je resultaat om nee te zeggen tegen de slechte dingen. Als je écht weet wat je wilt en maar één doel voor ogen hebt, zal je de nodige offers brengen om aan jouw doelstelling te werken.
Heb je, naar aanleiding van deze blog toch het idee dat het je niet alleen gaat lukken? Neem dan contact met mij op