Gapen tijdens je training
Vooral tijdens krachttraining gebeurt het wel eens dat je moet gapen. En nee, niet omdat je het saai vindt of moe bent, maar waarom moet je dan wel gapen? Er is veel onderzoek naar gapen gedaan, maar tot op heden is er geen duidelijke verklaring voor gapen. Gapen tijdens het trainen kan komen door vermoeidheid, verveling, laag zuurstofgehalte, om onze hersenen af te koelen of voor het loslaten van afvalstoffen.
Zuurstof tekort
Tijdens het sporten heb je meestal een snellere ademhaling. Deze ademhaling bevat minder zuurstof dan wanneer je rustig inademt. Bij het doen van krachttraining komt het ook voor dat we even tijdelijk onze adem inhouden wanneer we kracht zetten. Ook dan heeft het lichaam tekort aan zuurstof. Onze longen transporteren zuurstof naar ons bloed en wanneer er te weinig zuurstof in onze bloedcellen zitten, ga je dus gapen. Door middel van gapen krijgen we in één keer een goede en flinke stoot zuurstof binnen in ons lichaam die je bloedcellen opnemen.
Het is dus belangrijk dat je tijdens het trainen goed door blijft ademen. Er wordt gezegd dat je tijdens het kracht zetten moet uitgeblazen, maar wanneer het ademhalingstempo anders is dan het trainingstempo kan dit juist belemmeren. Probeer daarom een ademhaling te zoeken die voor jou prettig aanvoelt.
Temperatuur regulatie in het lichaam
Een andere oorzaak van het gapen kan komen door de regulatie van onze lichaamstemperatuur. Door te sporten word je lichaamstemperatuur hoger en onze hersenen krijgen het daardoor warmer. Het lichaam koelt zichzelf af door te gaan zweten, maar meestal is dat niet genoeg. Vooral niet voor de hersenen. Door te gapen krijgt je lichaam koelte binnen, waardoor de temperatuur van je lichaam en onze hersenen omlaag gebracht wordt.
Je zult merken wanneer je sport in een warmere omgeving, je wellicht ook meer gaapt dan wanneer er een goede airconditioning aanwezig is. Hoe warmer je lichaam het heeft, hoe vaker je gaapt.
Wendy Schaar Personal Training