Het belang van een goed basis houding Personal trainer Wendy Schaar
Startende sporters kenmerken zich vaak door een slechte conditie en zijn onervaren. Zij gaan vol goede moed trainen met een blessure als gevolg. Voorkom blessures door core stability te trainen. Je kunt ongeconditioneerd zijn door een slechte conditie, maar ook door gebrek aan flexibiliteit, balans en core stability.
Core stability training is de afgelopen jaren een populair begrip en een veel voorkomende trainingsmethode geworden.
Steeds meer sporters gaan het belang van een goede balans en stabiliteit inzien.
Als je nu denkt ‘’ik train al jaren krachttraining dus deze trainingsmethode is niets voor mij’’, dan denk je echt verkeerd. Stap voor de gein maar eens op een Bosu bal. Dan kom je er gelijk achter dat core stability en balanstraining ook voor ervaren sporters van groot belang kan zijn.
Het is goed om te weten wat het is en waarom het een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van blessures.
Onder de core valt je onderrug, bekken en heup. Het doel van core stability training is om de diepe en oppervlakkige spieren sterker te maken die de romp stabiliseren en bewegen, voornamelijk de buik en lage rugspieren.
Stabilisatie training richt zich voornamelijk op het verhogen van de gewichtsstabiliteit en lenigheid. Het verbeterd de houding en de communicatie tussen spieren en zenuwen. Dit wordt ook wel proprioceptie (positiezin) genoemd. Proprioceptie is een essentiële bron van informatie die het zenuwstelsel gebruikt om zo de meest efficiënte beweging te produceren. Het is belangrijk om de positiezin zoveel mogelijk te stimuleren. Dit kun je doen door het creëren van een onstabiele ‘omgeving’ (balanstraining). Tijdens deze training wordt er veel aanspraak gedaan op de interne balans en stabilisatie mechanismen van het menselijk lichaam. Door middel van het trainen op een onstabiele ondergrond bereid je je voor op onvoorziene situaties en kun je beter omgaan met obstakels. Zo voorkom je blessures.
Oefeningen om je core stability te trainen
Het is de bedoeling dat je met de makkelijkste oefening begint. Zo kun je een balans oefening doen door op 1 been te gaan staan. Je traint om in evenwicht te blijven. Als de oefening goed gaat kun je hem moeilijker maken door je ogen te sluiten. Veel informatie over de positiezin krijgen we binnen door middel van wat we zien. Door je ogen te sluiten valt deze informatie weg.
Als dit je goed af gaat kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld op een halve foamrol te gaan staan. Hierdoor wordt de oefening nog wat uitdagender en onstabieler.
Bij oefeningen op een Bosu of Swiss bal kun je ook gewichten gebruiken. Onthoud dat je geen zware gewichten gebruikt. Je wilt deze oefeningen niet zwaarder maken door het gewicht te verhogen maar door een steeds onstabielere omgeving te creëren. Het doel is om je evenwicht te trainen in een onstabiele omgeving en door veel herhalingen te maken met niet te zware gewichten.
Hoe vaak moet je core stability trainen?
Het is belangrijk om als beginnende sporter te zorgen dat je over een goede balans en stabiliteit beschikt. Als je dit hebt is het een kwestie van bijhouden. Door deze vorm van training zal je zien dat je snel progressie maakt. Twee of drie keer in de week, vijf tot tien minuten aan je core werken doet wonderen.
Wil jij meer begeleiding op het gebied van trainen? Neem dan contact met mij op
Wendy Schaar Personal Training