Veel mensen werken full time, hebben een gezin, doen het huishouden en moeten soms overwerken. Het is een hele verantwoordelijkheid waarbij jij jezelf soms vergeet en de vermoeidheid er in sluipt. In deze wereld moeten we van alles, harder werken, meer doen en dat in dezelfde tijd. Als we niet aan onszelf denken kan een burn-out op de loer liggen.
Wat is een burn-out en hoe ontstaat het?
Een burn-out is een uitputtingsreactie van ons lichaam en geest door bijvoorbeeld werk/privé stress of perfectionisme. Een burn-out ontstaat doordat mensen niet op een goede manier reageren op een situatie die hen veel stress bezorgt.
Tijdens de dag raakt je lichaam en geest vermoeid, maar je herstelt van deze vermoeidheid als je slaapt. Als je onrustig slaapt, doordat er te veel maalt in je gedachten, herstel je niet volledig tijdens je nachtrust en word je wakker met een restje vermoeidheid. Hier hoef je niets van te merken, maar als je elke keer net niet voldoende herstelt blijf je in een vermoeidheidscirkel waarbij je steeds meer uitgeput raakt. Zeker als je in het weekend veel gepland hebt, extra moet werken of druk bent met het gezin. Hierdoor heb je dus weinig tijd voor jezelf om van de extra vermoeidheid af te komen waardoor je de nieuwe werkweek vermoeid begint.
De restvermoeidheid bouwt zich geleidelijk op tot er op een gegeven moment een onbalans ontstaat in het lichaam. Als je voortdurend met deze spanning en vermoeidheid blijft lopen stroomt het glas over, val je voor je gevoel uit elkaar en word de diagnose ‘burn-out’ vastgesteld.
Herken de signalen van een burn-out
Het is belangrijk om de signalen te herkennen van een burn-out. De klachten van teveel stress zijn soms vaag, maar er zijn een paar signalen die je niet moet negeren.
- concentratieproblemen
- geen zin in je werk of negatief t.o.v. je werk
- moe opstaan, ook na een hele nacht slapen
- stijve spieren of spierpijn
- regelmatig hoofdpijn
- veranderd eetpatroon
- geen zin in sociale contacten
Als je deze signalen herkent en tijdig aanpakt kun je veel leed voorkomen.
Als je stress wilt verminderen zal je er ook achter moeten komen wat de oorzaak is.
Hoe voorkom je een burn-out?
- Slaap voldoende. Ongeveer 8 uur per nacht. Ons lichaam heeft deze tijd nodig om zich weer op te laden voor de volgende dag.
- Laat je niet teveel afleiden. Zeker de mobiele telefoon is een belangrijk deel van ons leven geworden, maar tijdens je werk kan jou dit ook afleiden. Zorg er voor dat jij je focus houdt tijdens je werk zodat je niet word afgeleid door je mobiel, collega’s die een babbeltje komen maken, leidinggevende die je overrompelt met werk. Houd het op afstand en geef je grenzen aan.
- Structuur geeft je rust in je hoofd. Ruim je spullen op, leg weg waar je niet mee bezig bent en maak ‘to do’ lijstjes.
- Het stellen van vragen leidt tot minder twijfel. Onduidelijkheid kan ook voor stress en irritaties zorgen.
- Richt je op dingen waar je invloed op kunt hebben en laat de zaken die buiten je invloedsfeer liggen zoveel mogelijk los.
- Houd je doelen realistisch. Het stellen van onhaalbare doelen leidt tot demotivatie wat weer kan leiden tot stress, onzekerheid en niet gelukkig zijn.
- Zorg voor voldoende beweging. Door stress heb je misschien geen behoefte aan sporten of bewegen, maar probeer je hier toch toe te zetten. Beweging is namelijk een wondermiddel voor je fysieke en mentale toestand. Je moet regelmatig actief bezig zijn om de effecten op je mentale toestand te merken en een burn-out te voorkomen.
- Neem minimaal één keer per dag een break en neem afstand van alle technologie waar je mee omringt bent. Zorg dat je niet meer bezig bent met je werk en ga iets voor jezelf doen.
- Luister naar jezelf. Er is geen betere raadgever dan je eigen lijf. Geef aandacht aan je lichaam en geef toe aan wat je lichaam vraagt.
Wil jij graag stress verminderen door in beweging te komen? Neem contact op voor een gratis advies gesprek.
Wendy Schaar Personal Training