Billen trainen
Billen trainen
6 februari 2021
trainingsschema zaandam
Lockdown. Thuis trainen of niks doen?
22 maart 2021
bindweefselmassage zaandam

Verschil tussen een fysiotherapeut en een masseur

Het komt geregeld voor dat ik patiënten op mijn behandeltafel krijg die eigenlijk naar een fysiotherapeut moeten gaan, maar hoe weet jij nou wanneer je een afspraak bij een fysiotherapeut of bij een sportmasseur moet maken?
Heel simpel gezegd ‘’Een sportmasseur masseert en een fysiotherapeut behandeld’’. Ik ga in deze blog hier dieper op in.

Wat doet een sportmasseur?

Sportmassage heeft duidelijke raakvlakken met fysiotherapie. Het verschil met fysiotherapie is dat de sportmasseur zich bezighoudt met massagetechnieken om genezing te stimuleren. De sportmasseur werkt meer ter preventie van blessures en overbelasting, waarbij de fysiotherapeut blessures verhelpt. De fysiotherapeut houdt zich meer bezig met adviseren en ontwikkelen van oefeningen om de blessure op te lossen. Daarnaast wordt er meer gewerkt met manuele technieken zoals dry needling en taping. Een enkele keer zal de fysiotherapeut nog wel ‘gewoon masseren’ maar deze rol wordt steeds meer aan de sportmasseur overgelaten. De sportmasseur kan ook oefeningen adviseren om van je blessure af te komen maar zal in principe doorverwijzen naar de fysio.

Wat doet een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut behandeld patiënten met klachten aan het bewegingsstelsel. Bijvoorbeeld: klachten door verkeerde houding, beweging, spieren, gewrichten, ademhaling, zwellingen, evenwicht of motoriek.
Een fysiotherapeut gaat patiënten onderzoeken en aan de hand van zijn bevindingen wordt er een behandelplan opgesteld. Een fysiotherapeut zal voor elke patiënt individueel een passende behandeling samenstellen en deze bij uitblijven van het gewenste effect kunnen aanpassen.

Zit je toch nog met wat vragen? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Wendy Schaar Personal Training

2 Comments

  1. Emma schreef:

    Bedankt voor de heldere uitleg over het verschil tussen een fysiotherapeut en een sportmasseur. Ik wist niet dat een sportmasseur voornamelijk gericht is op preventie. Ik heb sinds ik thuis werk regelmatig last van mijn schouders en nek, dus ik denk dat ik gebaat ben bij fysiotherapie om mijn blessure te verhelpen. Ik ga op zoek naar een goede fysiotherapeut, hopelijk ben ik dan snel van mijn klachten af!

  2. Vincent Rondwijk schreef:

    Goed om te weten wat een fysiotherapeut precies doet. Een sportmasseur kan wellicht een goede bijdrage leveren aan het herstelproces van een cliënt. Massages hebben mij in het verleden ook geholpen bij blessures.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?