supercompensatie
Supercompensatie
7 augustus 2021
personal training zaandam
Testimonial van Maria
21 oktober 2021
Vitamines bij sportprestatie

Vitamines bij sportprestatie

Door gezond te eten en voldoende groente en fruit te nuttigen krijgen we vitamine en mineralen binnen. Echter krijgen we vaak te weinig binnen door middel van onze voeding en daarom wordt een aanvulling in vitamines aanbevolen. Zeker wanneer je veel sport, zowel duursport als krachttraining, is een aanvulling belangrijk.
Maar aan welke vitamines moet je denken?

Vitamine B

Alle varianten bij elkaar heeft vitamine B ontzettend veel functies. Het voornaamste is dat vitamine B vermoeidheid tegengaat en je fit laat voelen. Het helpt je bij mentale en fysieke prestaties. Ook maken ze energie vrij uit voeding, door een rol te spelen in de verbranding van koolhydraten, eiwitten en vetten.
Natuurlijk heeft elke vitamine B een speciale werking voor het lichaam, daarom raad ik je aan een combinatie tablet te nemen waar alle vitamine B’s inzitten.

Vitamine D

Vitamine D wordt door je lichaam in de huid aangemaakt na blootstelling aan de zon. Zeker in de wintermaanden, maar ik adviseer het hele jaar door, is het verstandig om extra vitamine D te slikken.
Vitamine D is goed voor o.a. botten, spieren en immuunsysteem.
Vitamine D heeft de structuur van een steroïdehormoon. Nu is het natuurlijk niet zo dat vitamine D je testosteronwaarde omhoog laat schieten, maar een tekort aan vitamine D kan absoluut een negatief effect uitoefenen.

Vitamine C

Voor de meeste is wel bekend dat vitamine C een weerstand booster is. Vitamine C heeft nog talloze andere voordelen, maar voor sporters is het volgende belangrijk om te weten:
Vitamine C bevordert de weerstand, activeert een natuurlijke energie in je lichaam, beschermt de gezonde lichaamscellen en is goed voor het kraakbeen.

Magnesium

Ook magnesium draagt bij aan veel functies van het lichaam
Zo zorgt magnesium voor een normale spierwerking, ondersteunt magnesium calcium bij het instandhouden van sterke botten, het helpt om vermoeidheid te verminderen, dit geldt ook voor geestelijke energie, concentratievermogen en mentale vermoeidheid.
Magnesium ondersteund ook de normale water en elektrolytenbalans. Hierbij wordt voorkomen dat je vocht gaat vasthouden, maar ook spierkrampen nemen af!
Als laatste draagt magnesium bij aan een normale eiwitsynthese. Het is toch wel zo belangrijk dat al die eiwitten die je tot je neemt ook fatsoenlijk worden opgenomen.

Calcium

Calcium speelt een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten, kalkhuishouding en botaanmaak. Ook draagt het bij aan een normale werking van het zenuwstelsel, ondersteunt de energiestofwisseling en helpt bij het behouden van sterke spieren.
Allemaal hele belangrijke facturen wanneer je aan krachttraining doet, zodat je een sterk skelet creëert om jouw spiermassa kan dragen.

Zink

Zink heeft veel vergelijkbare functies als magnesium en calcium en staat bekend voor een goede werking van afweer- en immuunsysteem. Het grote verschil is dat zink ook zorgt voor een normale hormoonhuishouding. En als je meer spiermassa wilt, is het toch fijn als je testosteronwaardes goed is.

Omega 3

Bijna iedereen kan baat hebben bij omega 3 vetzuren. EPA en DHA leveren een positieve bijdrage aan je algehele gezondheid. Ook draagt omega 3 bij aan het functioneren van het hart, de hersenen en behoud van gezonde bloedwaardes. Omega 3 helpt je spieren herstellen na een zware inspanning.
Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan waardoor er steeds meer voordelen naar boven komen.

 

Moet je deze vitamines nu allemaal apart slikken of bestaat er een mooie multivitaminen die alles bevat?
Helaas moet je hier een tussenweg in vinden. Ik heb bij De Tuinen een combi magnesium, calcium, zink tablet en alle andere tabletten neem ik los. Ik verdeel mijn vitaminetabletten over 3 eetmomenten zodat je niet het idee hebt dat je een hele medicijnkast leeg slinkt.
Let wel op dat sommige vitamines vet oplosbaar zijn en sommige wateroplosbaar.
De Vet oplosbare vitamines (A, D, E, K) moet je innemen tijdens een vette maaltijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?