De verschillende vetzuren
Welke vetten hebben wij nodig en welke vetten moeten wij vermijden? Vet is een belangrijke bron van energie voor ons lichaam maar we moeten weten wat de verschillen zijn en welke beter voor je lichaam is.
Vetten zijn decennia lang gezien als de oorzaak van overgewicht, maar in een gezond eetpatroon eet je dagelijks 20 tot 30/35 % vetten. Het vermijden is dus niet de bedoeling. Zeker als je nagaat dat vetten een bron van vitamine A, D en E is. Bij vetrijke producten moet je denken aan avocado, noten, oliën, vette vis en kaas.
Wat zijn vetten?
Vetten zijn onderverdeeld in vetzuren. De eerste twee weten de meeste mensen te noemen. Onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. Maar de transvet is een slechte vetzuur waar je maar 1% van op een dag mag binnen krijgen.
Het grootste gedeelte van de vetten die je binnenkrijgt horen onverzadigde vetten te zijn.
Door meer onverzadigd vet te eten dan verzadigd vet zal de ongezonde LDL-cholestrol in je bloed verlagen. Transvet heeft een nog sterker effect op de ongezonde LDL-cholestrol en moet daarom vermijd worden.
Wat is het verschil tussen verzadigd vet en onverzadigd vet?
De hard vet vormen (verzadigd vet) zijn slechter dan de zachte vetvormen (onverzadigd vet). Denk hierbij aan een kuipje halvarine of vloeibare olijfolie. Naast veel plantaardige oliën zit er ook in vis en noten onverzadigde vetzuren.
Op de etiket van een verpakking kun je goed zien hoeveel verzadigd en onverzadigd vet ergens in zit. Let hier goed op als je niet zeker weet of het product gezond is.
Vaak word er gevraagd ‘’maar waar kan ik nu het beste in bakken’’. Dit zijn o.a. Olijfolie, vloeibare margarine of vloeibare bak- en braad producten. Wees zuinig met kokosvet, roomboter of harde margarine of bak en braad producten, omdat hier meer verzadigd vet in voor komt.
Zoals je leest staat kokosvet dus bij de verzadigde producten terwijl er tot voor kort nog in het nieuws kwam dat dit goed is om te gebruiken. Omdat het een verzadigd verzuur is mag je er niet te veel van gebruiken.
Waar vinden we transvetten?
Transvet komt van nature voor bij herkauwers zoals koeien. Het komt daardoor voor in zuivel en kaas producten. De echte ongezonde transvetten ontstaan tijdens een chemische proces wat oliën verhard.
Aan welke voeding moeten we nu denken: snoep, koekjes en gebak, in ongezonde tussendoortjes en snacks zoals chips, gefrituurd voedsel en in harde vetten, in allerlei diepvriesproducten (kroketten, curryworsten, hamburgers, frikadellen, en in (kaas) soufllés), maar ook in koffiemelk en koffiemelkpoeder, in pizza’s, in bewerkte voeding zoals vlees als broodbeleg, in kant- en klare maaltijden en in instant sauzen en industriële sauzen.
Is vet een dikmaker?
Vet levert 9 kilocalorieën per gram wat redelijk hoog is als je nagaat dat koolhydraten en eiwitten maar 4 kilocalorieën per gram bevatten. Echter gaat het om je totale calorie-inname. Zoals je hierboven hebt gelezen heb je 20 tot 30-35 % van je totale caloriebehoefte nodig aan vetten. Als deze energie inname te hoog word kan het leiden tot gewichtstoename.
Wil jij meer weten over voeding? Neem dan contact met mij op
Wendy Schaar Personal Training