Koffie verslaafd?
Koffie drinken speelt een belangrijke rol in onze sociale cultuur. Teveel koffie is echter niet bevorderlijk voor onze gezondheid, want koffie bevat specifieke stoffen die het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten. Toch zijn er ook heel veel onderzoeken die juist laten zien dat koffie een zeer positief effect heeft op de gezondheid en onder andere diabetes type 2, de Ziekte van Parkinson en diverse vormen van kanker kan helpen voorkomen.
Het populairste drankje van Nederland
Niettemin is het belangrijk dat we duidelijkheid krijgen over de positieve en negatieve effecten, want koffie is het meest geliefde drankje van Nederland. Volgens het CBS drinken Nederlanders gemiddeld 3,2 kopjes koffie per dag. Daarmee steekt de populariteit van koffie in Nederland ver uit boven de meeste andere landen.
Weet jij hoeveel cafeïne je op een dag binnen krijgt?
Cafeïne zit behalve in koffie ook in thee, chocolade en in kleinere hoeveelheden zelfs in decafeïne koffie. Maar ook in energiedrankjes, cola, sommige pijnstillers en afslankpillen.
De meeste volwassenen mogen 400 mg cafeïne per dag binnen krijgen. Dit is gebaseerd op een referentiegewicht van 70 kg met een veilige dosis cafeïne van 5,7 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Je kunt nu uitrekenen wat jouw veilige dagdosis is. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of ben je gevoelig voor de effecten? Ga er dan ver onder zitten of zie er helemaal van af.
Ben jij verslaafd aan cafeïne?
Nu is verslaving een groot woord in relatie tot een kop koffie, maar er zijn mensen die van zichzelf zeggen dat ze echt niet zonder hun cafeïne kunnen om de dag op te starten.
Ze zijn afhankelijk van hun ochtendritueel met een bak koffie. Als jij afhankelijk bent van je kop koffie in de ochtend ben je daar niet alleen in. Maar liefst 68% van de Europeanen zou zich niet helemaal wakker voelen totdat ze een kop koffie gedronken hebben. Koffie is prima als je een energie boost nodig hebt, maar het werkt contraproductief wanneer je er ’s nachts wakker door ligt. Dan krijg je namelijk te weinig slaap, waardoor je ’s ochtends wéér die energie boost nodig hebt etc. Op een gegeven moment geeft koffie je geen echte energie boost meer, maar heb je het nodig om terug op je normale niveau te komen. Je denkt alleen maar dat het een boost is. Alles is relatief. Ben je niet gewend aan cafeïne, dan geeft het je wel een echte energie boost. Met cafeïne kun je de vermoeidheid even verdrijven, maar is de cafeïne uitgewerkt dan kan de vermoeidheid daarna dubbel zo hard aankomen.
Is koffie wel of niet goed voor de gezondheid?
Gezien de vele gezondheidsvoordelen van koffie valt het moeilijk te ontkennen dat er goede kanten zitten aan het drinken van koffie. Toch is overdaad zeker nooit goed, met name vanwege de negatieve effecten van cafeïne. Als je zoveel mogelijk van alle positieve effecten van koffie wil profiteren zonder teveel last te hebben van de negatieve bijwerkingen dan kun je jezelf het beste houden aan de volgende richtlijnen:
Drink niet meer dan 1 of 2 kopjes koffie per dag
Doe geen suiker en melk in de koffie maar drink het zwart
Kies bij voorkeur voor cafeïnevrije koffie, zodat de koffie geen invloed heeft op je energieniveau of melatoninegehalte.
Wendy Schaar Personal Training