Waarom is bewegen voor ouderen belangrijk?
16 februari 2019
Massage zaandam
Waarom is massage belangrijk voor lichaam en geest?
14 april 2019

Waarom is een powernap goed voor je?

In Nederland komt het weinig voor, maar in veel buitenlandse landen zoals Spanje bestaat er siësta. Het perfecte moment om even je ogen te sluiten en een powernap te nemen, maar wat is een powernap en waarom is het zo gezond voor je?

Waarom een powernap?

Een volwassen persoon zou ongeveer 7.5 tot 8 uur per nacht moeten slapen om uitgerust wakker te worden. Toch is het niet vreemd als je gedurende de dag een ‘inkak’ moment krijgt.
Het kan door verschillende reden komen dat je gedurende dag moe bent. Zo maak je vlak na de lunch rond half 2 melatonine aan, dit is een slaaphormoon, waardoor jou lichaam gewoon zegt ‘Kom op, even die oogjes dicht’. Om je fitter te voelen is het een aanrader om een powernap te doen. Dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn. Gelukkig ben ik één van de gelukkige die daar de mogelijkheid toe heeft ’s middags waardoor ik energiek en fris mijn tweede personal training shift ga draaien.
Mocht het bij jou nou niet mogelijk zijn om ’s middags een dutje te doen, zorg dan dat je na je lunch even een wandeling maakt of staand gaat werken. Na wat frisse lucht zal jij je een stuk fitter voelen.

Slaapcyclus

Het is goed om te weten hoe een slaapcyclus eigenlijk werkt. Elke nacht doorloop je 5 cyclussen. Het eerste slaapstadium van de NREM-slaap is een overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand. Dit stadium duurt maar drie tot vijf minuten. De lichaamstemperatuur daalt en de spieren ontspannen. Het tweede slaapstadium is iets dieper en duurt ongeveer dertig tot veertig minuten. In dit slaapstadium slaap je het meest: tot 50 procent van de totale slaapduur per nacht. Het is het begin van de ‘echte’ slaap. Je wordt in dit stadium niet meer zomaar van elk geluid wakker. Stadium drie en vier worden meestal als één geheel beschouwd. In deze fase ben je erg ontspannen en moeilijk wakker te krijgen. Je ademhaling is diep en je hartslag is langzaam en regelmatig. Het vijfde stadium is de REM-slaap of droomslaap. De grote spieren van je ledematen zijn dan verlamd. Als dit niet zo zou zijn, zou je uit je bed kunnen springen om je dromen uit te gaan voeren.

Powernap

We gaan terug naar de powernap. Hoe lang moet een powernap zijn?

Een korte powernap duurt 10 tot 20 minuten. Dit middagdutje is goed voor snelle energie. Tijdens een korte powernap wil je in de lichte slaap weer wakker worden. Wanneer je langer dan 20 minuten slaapt zit je al in je diepe slaapcyclus.
Wanneer je 60 minuten een powernap doet schijnt dit goed te zijn om gezichten en namen beter te onthouden. Echter word je wel in je diepe slaap wakker waar jij je sloom en futloos van kan voelen. Daarom is 90 minuten powernap beter, want dan heb je alle slaapfases van 1 cyclus doorlopen.

 

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?