hoofdpijn weg masseren
Tips voor het weg masseren van hoofdpijn
11 januari 2020
eiwitten
Waarom zijn eiwitten belangrijk?
8 maart 2020
vitamine d

Waarom is vitamine D belangrijk?

Z’n 68% van de Nederlanders hebben een vitamine D te kort in de winter
In de donkere maanden krijgt onze huid weinig zonlicht. Zeker als je van 8 tot 17 uur werkt ga je van huis als het donker is en kom je terug als het donker is. Het word steeds duidelijker dat wij in de wintermaanden een extra aanvulling van vitamine D nodig hebben, maar waarom nou precies?

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is belangrijk voor stevige botten, gezonde tanden en kan daarnaast osteoporose/artritis voorkomen. Het bevorderd het immuunsysteem en heeft een positief effect op je spieren. Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium, magnesium en fosfaat.

Zonnestralen zijn de bron van vitamine D

In de zomer maanden zijn wij meer buiten en is het langer licht. Ons lichaam maakt dan voldoende vitamine D aan. Het is aan te raden om 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn tussen 11 en 15 uur. Doe je dit niet? Dan zou je ook in de zomer extra vitamine D kunnen nemen.

Het is een fabel als jou verteld word dat je tijdens bewolkte dagen geen vitamine D aanmaakt, ook zonnebrand houd niet de aanmaak tegen. Achter glas zitten daar in tegen wel. Wanneer er bewolking is maak je alleen minder vitamine D aan dab wanneer de zon vol schijnt.

Voedingsmiddelen met vitamine D

We weten nu dat wij de meeste vitamine D aanmaken door zonlicht, maar er zijn een aantal voedingsmiddelen die de aanmaak bevorderen. Voornamelijk vette vis, maar ook wit vis, champignons, vlees, eieren, volle zuivelproducten.

Toch blijft het lastig om voldoende vitamine D alleen met voeding binnen te krijgen, daarom worden supplementen geadviseerd. Wanneer je een vitamine D supplement inneemt, doe dit dan tijdens een ‘vette maaltijd’ zoals het diner.

 

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?