koffie verslaafd
Koffie verslaafd?
6 juni 2020
personal training zaandam
Testimonial van Roshni
7 juli 2020
water drinken

Waarom is water drinken belangrijk?

Het is erg warm deze dagen. Tijdens warme dagen merk je al snel dat je dorst hebt en drinken we meestal voldoende. Daar in tegen tijdens koude dagen zijn we minder bewust bezig met water drinken en drinken we vaak te weinig, Maar hoeveel hebben we daadwerkelijk nodig op een dag en kun je ook te veel drinken?

Water is van levensbelang

Het lichaam bestaat voor zo’n 70 procent uit water.  Dat vocht is nodig voor de werking van onze cellen, organen en houdt ons bloed stromend. Te weinig water drinken zorgt er voor dat zelfs onze hersenen minder goed werken. Ook kan een verslechterde nierfunctie het gevolg zijn van uitdroging, net als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. In ernstiger gevallen kan een zwakke of snelle pols optreden, een droge mond, krampen, verwardheid en in ernstige gevallen bewusteloosheid optreden. Urine is in die gevallen donker en ruikt sterk. Urine van iemand die voldoende drinkt is licht van kleur. Daaraan is dus zelf al veel af te lezen.

Hoeveel water per dag

Het verschilt per persoon hoeveel water je nodig hebt. Een man van 1.90 heeft meer vocht nodig in vergelijking met een vrouw van 1.70. Voor vrouwen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water 1.5 tot 2 liter per dag en voor mannen rond de 2 tot 3 liter.

Er zijn wat uitzonderingen wanneer je meer moet drinken dan dit gemiddelde. Denk aan sporters of mensen die fysiek zwaar werk dagelijks doen. Als je zo druk in beweging bent is het logisch dat je meer water nodig hebt want je droogt sneller uit. Hete zomerdagen zijn ook een uitzondering. Je gaat dan meer transpireren dus verlies je meer vocht. Daarom is het belangrijk om goed te letten op hoeveel water je drinkt.

Vaste momenten

Het is niet verstandig om 3 keer per dag een liter water weg te drinken en de rest van de dag niets binnen te krijgen. Probeer het zo veel mogelijk te verdelen over de dag.
Het helpt om door de dag heen op vaste momenten kleine hoeveelheden extra te drinken.
Drink bij elke maaltijd een glas water, wanneer jij je medicijnen inneemt, na het tandenpoetsen een glas en bij iedere kop koffie. Zo kom je snel aan alle liters water per dag. Vergeet niet dat je thee en koffie gewoon mag mee rekenen bij je waterinname!

Variatie

Ben jij water helemaal zat? Probeer dan niet over te gaan op suikerhoudende, light of zero dranken. Maak je water weer lekker door fruit of groente toe te voegen. Denk hierbij aan aardbeien, frambozen, bramen, sinaasappel, citroen, munt, komkommer en alles wat je maar lekker vind kan voor een heerlijke smaak zorgen.

 

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?