Personal Trainer Zaandam
Testimonial van Wietse
2 juni 2018
Personal Trainer Zaandam
Testimonial van Katy
7 juli 2018

Waarom kun je beter geen light producten en aspartaam gebruiken?

We weten allemaal dat cola een enorme bak suiker bevat en past daardoor niet in een gezond voedingspatroon. Daarom kiezen we liever voor een light product. Toch is drinken van light producten verre van goed voor je en kan het zelfs voor gewichtstoename zorgen. Ja, echt waar, je leest het goed. Gewichtstoename!  

Wat is aspartaam en wat doet het in ons lichaam?

De meeste light producten worden gezoet met aspartaam, een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 keer zo zoet is als normale suiker. Er zijn onderzoeken die veronderstellen dat je van light frisdrank juist dikker wordt. Je lichaam kan namelijk slecht omgaan met de kunstmatige stof aspartaam.

Je hersens herkennen de zoete smaak van zoetstof als suiker, de belangrijkste brandstof voor je lichaam. Met zoetstof krijgt je lichaam niet de energie binnen die bij suiker hoort. Als reactie vraagt je lichaam om meer, dat uit zich in honger, waardoor je uiteindelijk meer gaat eten.
Aspartaam brengt je metabolisme in de war waardoor voedingsstoffen minder goed worden verbrandt. Slechte verbranding zorgt voor opslag van voedingsstoffen als vet.
Daarbij zijn er twee stoffen die voorkomen in aspartaam die de afgifte van insuline stimuleren, namelijk phenylalanine en aparaginezuur. Een snelle stijging van insuline haalt suiker uit de bloedstroom wat vervolgens weer wordt opgeslagen als vet.

Is aspartaam ongezond?

Momenteel zijn er z’n 6000 producten in de supermarkt te koop die aspartaam bevatten. Denk hierbij, naast alle light producten, aan: muesli, kauwgom, zoetjes, pepermunt, frisdranken, vruchtensappen, sportdranken, candybars, kauwbare vitaminepillen, tandpasta en zelfs – al dan niet vrij verkrijgbare – geneesmiddelen! Grote kans dus dat je, als je niet oppast, behoorlijk wat van dit stofje dagelijks binnen krijgt.

Nu maakt één blikje zero je heus niet meteen moddervet, maar er zijn meer redenen waarom light producten een potentiële dikmaker is. Het gevaar bestaat dat je jezelf voor de gek houdt. ‘’Omdat je light eet, kun je best meer eten’’. Waardoor nog een flinke schep saus wordt opschept, omdat het crème fraîche light is. Uiteindelijk krijg je meer calorieën binnen dan met de reguliere versie en kun je dus aankomen.

Google ‘aspartaam ongezond’ en je krijgt een lading onderzoeken en conclusies over je heen. Het is mogelijk om diarree, lusteloosheid, misselijkheid, hoofdpijn of depressie te krijgen Ook bestaan er een grotere kans op kanker, MS of suikerziekte.
Veel is nog onduidelijk over aspartaam, maar we kunnen wel een conclusie trekken. Zoetstoffen zoals aspartaam zijn in het meest gunstige geval nergens goed voor en in het slechtste geval word je er ziek van. Beter niet meer nemen dus.

Wil jij meer weten over voeding? Neem dan contact met mij op

 

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?