Weg met stinkende sportkleding
4 maart 2018
personal training zaandam
Testimonial van Peter
7 april 2018

Wat is het BMI en is het relevant?

Je kent het wel, de controle bij de dokter om te zien of je gezond bent. Hier meten zij ook je BMI (body mass index), maar waar staat dit voor en is dit wel relevant?

Body Mass Index

BMI, internet geeft als verklaring; De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.
Oftewel, Je kunt uitrekenen naar aanleiding van je gewicht / lengte of je een gezond gewicht hebt.
Nu is dit in ontzettend grote lijnen enigszins on-ge-veer zo …
Wanneer je wilt nagaan of je lichaam echt gezond is moet je andere metingen toepassen om tot die conclusie te komen.

Bepalende Factoren

Stel, alleen afgaand op de BMI tabel, er komt uit dat je overgewicht hebt. Het cijfer alleen is niet de bepalende factor. Ook is de middelomvang, gezondheidscomplicaties en het vetpercentage bepalen of je wel of niet een gezond lichaam hebt.

Inefficiënte cijfers

Laten we een bodybuilder als voorbeeld nemen. Een bodybuilder heeft een zwaar gewicht. Dit gewicht bestaat alleen uit overwegend spiermassa. Wanneer je de cijfers (gewicht / lengte) berekend zal je op een te hoge BMI uitkomen. Puur gekeken naar de BMI zonder deze persoon voor je te zien en niet zijn achtergrond te weten zou men zeggen ‘’je hebt overgewicht, het word tijd om te gaan sporten’’. Omdat het ‘gewicht’ alleen als enkelzijdig getal gebruikt wordt en niet naar de inhoud gekeken wordt is deze berekening dus inefficiënt.

Er zijn dus overduidelijk meer factoren die moeten bepalen of jij een gezond gewicht hebt of niet. De volgende keer als de weegschaal je een cijfer geeft, check dan de rest van de punten ook die meebeslissen of je een gezond lichaamsgewicht hebt of niet.

 

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?