Testimonial van Peter
3 maart 2018
Wat is het BMI en is het relevant?
7 april 2018

Weg met stinkende sportkleding

Heb jij dat ook wel eens geroken. Die vieze zweetlucht in je sportkleding wat elke keer weer terug komt als je dat sportshirt aantrekt?
Maar welke schoonmaak trucjes helpen om deze zweetlucht uit jouw sportshirtje te krijgen …

Zweet is geurloos en bestaat uit water, zout en eiwitten. Bacteriën zijn gek op de eiwitten in je zweet. Deze bacteriën voeden zich hiermee en zetten het zweet om in vieze geurtjes.
Na het sporten stoppen we de kleding in de wasmachine en met een lekker scheutje wasverzachter en bij rijkt hij weer lekker, maar is dat wel echt zo?

Wasmiddel en sportkleding

Wanneer we sportkleding gaan wassen hebben we de neiging om veel wasmiddel te gebruiken en de was heet te draaien. Je zou denken dat de hitte en een scheutje extra waspoeder ervoor zorgt dat alle bacteriën worden gedood, maar dat is zeker niet zo! Je wasmachine is zo ingesteld dat het een bepaald hoeveelheid wasmiddel nodig heeft. Dus als jij meer wasmiddel toevoegt dan nodig is wordt het wasmiddel niet uitgespoeld en worden de dode huidcellen in het materiaal vastgehouden. Het geeft bacteriën de perfecte kans om te groeien.
Als je het idee hebt dat je kleding nog steeds stinkt nadat je het gewassen hebt, ruik je waarschijnlijk de schimmel die zich voedt van de zeep die niet uitgewassen is tijdens de wasbeurt. Dus hoe minder wasmiddel, hoe beter!

Wasverzachter een boosdoener bij sportkleding

Als je altijd gebruik maakt van wasverzachter is het logisch dat je dit ook gebruikt bij het wassen van je sportkleding, maar wasverzachter houdt juist geuren vast in het materiaal. De heerlijke zweetgeur die je na een training produceert, verlaat je kleding niet! Wasverzachter beschadigt ook het elastiek in je kleding. Het doet je kleding dus meer kwaad dan goed.

Azijn tegen zweetgeur

Schoonmaak azijn is een perfecte en goedkope manier om de stinkgeurtjes uit je kleding te krijgen. Het is nog goed voor je wasmachine ook, want deze zal minder last hebben van kalkaanslag.

Hoe gaan we aan de slag?

  • Als je voldoende tijd hebt kun je je kleding laten weken in een bak water met een kopje azijn voor 60 min. Je kunt de emmer ook prima de hele nacht laten staan.
  • Als je hier geen tijd voor hebt kun je de wasmachine aanzetten in een voorprogramma. Doe een kopje azijn in het bakje van de voorwas en laat de wasmachine zijn werk doen.
  • Wring de kledingstukken uit en was ze op een koud programma met zo min mogelijk waspoeder (geen wasverzachter gebruiken!)
  • Na het wassen laat je de sportkleding drogen aan het wasrek.

Het is slim om na een sportkleding rondje een hete trommel te draaien. De bacteriën zijn wel uit je kleding gespoeld maar blijven achter in de trommel. Door een hete was te draaien raak je deze bacteriën kwijt en spoel je de resten van je wasmiddel weg.  Voeg hier een scheutje azijn aan toe om de trommel te ontkalken.

 

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?