Testimonial van Sharon
5 januari 2019
Waarom is bewegen voor ouderen belangrijk?
16 februari 2019

Wel of niet ontbijten?

Moet je nou wel of niet ontbijten? Hier zijn de meningen over verdeeld, maar hoe zit het nou echt?

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

Er wordt gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat is niet voor niets. Na een nacht slapen heeft je lichaam langere tijd geen voeding binnen gekregen en moet je eigenlijk weer ‘bijtanken’ om energie te krijgen om te kunnen functioneren gedurende de dag. We hebben het ook nodig voor ons korte termijn geheugen en concentratie. Zeker als je naar school gaat of moet werken moet je het ontbijt niet overslaan. Onze hersenen hebben energie nodig om goed te kunnen focussen en als je niet voldoende eet ‘s morgens, moet het laatste restje gebruikt worden. Dit verlaagt onze concentratie en je kan er ook hoofdpijn van krijgen. Goed ontbijten zorgt er ook voor dat onze spijsvertering op gang komt en het vermindert de kans op een slecht humeur.

Moet je ontbijten voor een work-out?

Voor sommigen is het ideaal om wakker te worden en direct naar de sportschool toe te gaan en daarna pas aan te schuiven voor een ontbijtje.
Omdat je lijf na een nacht slapen niets meer over heeft om af te breken zal het je reserves gaan verbranden. Dit betekent niet dat de kilo’s er daardoor vanaf vliegen! Naast vetcellen gaat je lijf ook energie uit je spierweefsel halen om zo de work-out te voltooien en het spierweefsel wil je natuurlijk niet aantasten!

Dus wel ontbijten?

Als jij je sportprestaties naar een hoger niveau wilt brengen is het handig om veel energie beschikbaar te hebben. Door een goed ontbijt kun jij je lichaam net die extra push geven om tot het uiterste te gaan.

Wel is het belangrijk om minstens een uur tot twee uur te wachten met trainen na het eten. Zelfs dan kun je nog een zwaar gevoel in je maag hebben en kan het eten je in de weg zitten. Dan mag je nog zoveel energie hebben, maar behaal je niet je gewenste resultaat.

Kun je aankomen als je niet ontbijt?

Voor je gewicht is het ook belangrijk goed te ontbijten en het eten te verspreiden over de hele dag. Het is niet voor niets dat onze hoofdmaaltijden; het ontbijt, de lunch en het avondeten verspreid zijn over de hele dag. Ons lichaam heeft een regelmatig voedingspatroon nodig omdat dan ook onze energie verdeeld wordt en we zo goed mogelijk kunnen functioneren. Als jij je ontbijt overslaat is de kans groot dat je later op de dag meer honger krijgt en meer gaat eten. De neiging om in de loop van de dag meer te snoepen wordt ook minder als je goed ontbijt. Ontbijt overslaan is dus geen goede manier om gewicht te verliezen.

 

Wendy Schaar Personal Training

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?