recept
Poke bowl
28 oktober 2020
kerstdiner
Hoe kom jij de feestdagen door?
5 december 2020
sportschoenen

Welke sportschoenen moet ik kiezen?

Vaak kijken we alleen naar de buitenkant van de sportschoen. Heeft het een mooi kleurtje, leuke printjes, past hij bij mijn outfit… Maar de buitenkant is veel minder belangrijk dan waar wij het belangrijk voor vinden. Hoe zoek je nou de juiste sportschoenen?!

Sportschoenen, waarom hebben we deze nodig?

Een hardloopschoen dempt de schok en bevordert flexibiliteit en corrigeert. Andere schoenen zijn vaak zwaarder dan nodig is.
Basketbalschoenen bieden stabiliteit zodat je snel kunt afremmen.
Zaalvoetbalschoenen zorgen ervoor dat je snel kan wenden en keren, maar zijn niet ideaal om te gebruiken als je lange stukken moet rennen. Zo heeft elke schoen zijn eigen ding en hebben we voor iedere sport een andere schoen.


Hardloopschoenen

Het kiezen van een goede hardloopschoen is een beste klus. Laat je adviseren door een sportpodotherapeut, sportarts (bijvoorbeeld met een

sportmedische keuring) of ga naar een hardloopwinkel in de buurt.
Hardloopschoenen zijn er voor verschillende loopstijlen en voettypes. Er zijn een aantal aspecten waar je bij de aanschaf op moet letten. Dit zijn:

 • Heb ik een relatief platte voet of leun ik juist naar buiten met mijn voet?
 • Ben ik een haklander (dan heb je meer ondersteuning op de hak nodig) of ben ik een voorvoetloper?
 • Vind ik een stijve of juist flexibele schoen prettiger?
 • Een hardloopschoen moet ongeveer 1 centimeter ruimte hebben aan de voorkant zodat je een beetje kan schuiven tijdens de landing. Haal de standaard zool uit de schoen om te kijken of je erin past
 • Kies de schoenen niet te klein. Je voeten kunnen gaan uitzetten door de warmte
 • Wat is mijn budget? Ga ik voor een goedkope of dure schoenen? Ga na of een dure schoen écht beter is dan een goedkope versie.

Als vuistregel wordt er drie jaar gebruikt, of 1000 kilometer. Wanneer je een nieuwe schoen gaat kopen, neem dan je oude schoen mee. De experts kunnen dan zien hoe jij de schoen hebt laten slijten en nemen dit mee in hun advies. Ook is het veel slimmer om éérst een schoen bij te kopen en een tijdje lang twee paar te gebruiken, zodat je geleidelijk kan wennen aan die nieuwe schoen.

Fitnessschoenen

Fitness is nu een groot woord, want ga je krachttraining doen, een cardio work out of een groepsles mee doen? Er zijn veel diverse schoenen, maar

gelukkig ook allround schoenen.

 • Cardio schoenen

Tijdens een cardio work out moet een schoen comfortabel zitten en stabiel zijn, zeker bij een cardio sessie op de loopband. Je komt dan al ver met de juiste hardloopschoenen.

 • Dans schoenen

Wanneer je danslessen mee wilt doen, is het belangrij dat de schoen geschikt is om op een houten of harde vloer te dansen. Het is belangrijk dat de schoenen goed aansluiten bij je voeten omdat er veel zijwaartse bewegingen worden gemaakt tijdens het dansen.

 • Allround sportschoenen

Doe je zowel aan kracht als cardio training? Zoek dan een fitness / hardloopschoen van Nike. Deze modellen zijn geschikt voor loopafstanden van 6 km en bevatten een dunnere zool waardoor het contact met de grond optimaal is. Koop geen schoenen met air of gel voor in de sportschool. Deze zijn specifiek bedoeld voor hardlopen en niet voor krachttraining bedoeld.


Krachttraining / powerliftschoenen

Als je olympisch liften of crossfit trainingen wilt gaan doen, is het belangrijk om schoenen te kopen die je veel stabiliteit geven. Tijdens zware krachttraining is het van belang dat je goed contact houdt met de grond. Dit betekent géén hardloopschoenen met air of gel. Deze schoenen zorgen namelijk voor veel onbalans. Het beste is om een schoen te nemen met een plattere zool.

Grofweg zijn er twee opties:

 • Converse Allstars

Allstars geven veel stabiliteit omdat ze een platte zool hebben en je ze strak kan aantrekken rond je enkel. Door de platte zool sta je stabiel. Het nadeel van Allstars is dat de zool van de schoen niet heel stevig is. Vooral bij zware gewichten zie je dat de enkel van mensen naar binnen draait omdat ze hun voetpositie niet kunnen behouden.

Allstars zijn een van de beste alternatieven als je geen gewichthefschoenen hebt. Een andere goede optie is een schoen met een goede grip en platte zool.

 • Gewichthefschoen met een verhoging onder de hak.

Gewichthefschoenen geven meer stabiliteit omdat ze een platte harde zool hebben en ze geven veel grip.
Er zit een verhoging in de hak waardoor je makkelijker dieper zakt tijdens het squaten. Je hebt minder enkelmobiliteit nodig door de verhoging.
Gewichthefschoenen zijn dus voor oefeningen zoals de squat en olympisch liften de beste schoenen. Voor oefeningen zoals de bench press of deadlift voegen deze weinig toe.


Wielrennen / spinning

Goede racefiets schoenen kunnen het verschil betekenen tussen heerlijk urenlang fietsen en niet fijn fietsen op je fiets.

 • Koop je schoenen een maat groter
 • Let op de breedte van de schoen
 • De stijfheid van de zool
 • Welk clicksysteem heb je nodig?

Alle verschillende pedalen werken volgens een vergelijkbaar clicksysteem. Aan de fietsschoen wordt een plaatje vastgemaakt en dat schoenplaatje klik je vervolgens vast in het fietspedaal. Het verschil tussen de verschillende merken pedalen zit hem vooral in de vorm en de manier waarop het plaatje wordt in geklikt.
De speling van het plaatje is het aantal graden dat de hak kan bewegen voordat je uit het pedaal ‘klikt’. Weinig speling betekent minder krachtverlies, maar ook minder bewegingsruimte en meer kans op last van de knieën. Meer speling werkt natuurlijk andersom.


Er is niet een schoen die blessures voorkomt. Een schoen kan een goede techniek ondersteunen, maar geen slechte landing voorkomen.

Nog een paar enkele tips: Als je ouder wordt, in een ander klimaat bent, medicijnen gebruikt of andere sporten doet zakken je voeten uit of veranderen ze van structuur. Koop je schoenen aan het einde van de middag, dan zitten je voeten vol met vocht. Pas ze als je rechtop staat.
De schoen moet in één keer lekker zitten en voelen, anders gaat het niks worden.
Je moet je enkels lekker kunnen bewegen en geen knelling op je wreef voelen. Let op dat jouw voetrand niet veel breder is dan de zool, anders krijg je blaren.

Succes met de zoektocht naar jouw idealen schoenen!

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?