personal trainer zaandam
Testimonial van Hildr
11 april 2022
sporten bij stoppen met roken
Sporten helpt bij stoppen met roken
4 juni 2022
wit en bruin vetweefsel

Wit vetweefsel en Bruin vetweefsel

Je hebt vast de laatste nieuwtjes al gelezen dat we wit vet en bruin vet hebben, maar wat is nu het verschil ten waar gebruiken we welke vetcellen voor?

Bruin vetweefsel

Bruin vetweefsel zijn de energiefabrieken van een cel en bevatten veel mitochondriën. Zij zetten onze voedingsstoffen om in energie. Mitochondriën bevatten veel ijzer waardoor de bruinig van kleur zijn. Vandaar bruine vetcellen.

Bruin vet vinden we meestal rond de nek, hals en bovenste deel van de rug.
Het doel van bruin vet is calorieën verbranden en warmte generen. Daarom wordt bruin vet ook goed vet genoemd, omdat het helpt met de verbranding in plaats van het opslaan van vet.

Je krijgt bruin vet door te sporten. Wit vet kan worden omgezet in bruin vet door meer te bewegen. Belangrijk is om ook goed te slapen. Het stofje melatonine stimuleert de productie van bruin vet. En ook kou triggert bruin vet omdat je lichaam warm gehouden moet worden

Witte vetweefselwit en bruin vetweefsel

Witte vetcellen bevatten veel minder mitochondriën, dus minder ijzer waardoor ze meer wit / gelig worden. Wit vet wil grote reserves energievoorraad hebben voor ons lichaam en produceert leptine. Een hormoon dat onze trek en honger reguleert.
Wit vet zit rond je buik, heupen, benen en dus plekken waar jij de vetjes niet wilt hebben.

Nu begrijp je wellicht dat we meer wit vet krijgen door slecht of te veel te eten, niet voldoende te bewegen en een slechte nachtrust. Medische aandoening buiten beschouwing gelaten.

Conclusie

Hoe komen we dus van wit vet af en creëren we meer bruin vet?
Er zijn dus geen speciale trucjes om wit vet meer aan te spreken. Het belangrijkste blijft: gezonde leefstijl met voldoende gezond eten, voldoende beweging en een fijne nachtrust.

Heb jij hulp nodig om je leefstijl te veranderen? Ik kan jou daarbij helpen, dus neem gerust contact met mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?