vitamine d
Waarom is vitamine D belangrijk?
9 februari 2020
vegetarisch eten
Vegetarisch eten en sporten
5 april 2020
eiwitten

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Een ander woord voor eiwit is proteïne. Eiwitten werken als bouwstenen van al je weefsels in je lichaam. Dit draagt bij aan een gezonde huid, gezond haar en sterke botten. Iedereen heeft dus eiwitten nodig. Sommige mensen alleen meer dan anderen, zoals vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en fanatieke sporters.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren. Je lichaam kan een aantal van deze aminozuren zelf produceren, maar een aantal kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden. De resterende aminozuren zitten in voeding. Deze worden ook wel essentiële aminozuren genoemd.

Eiwitten zijn belangrijk voor de spieren. Zo dragen eiwitten bij aan het behoud en groei van de spiermassa. Ook spelen ze een rol bij het herstel van je spieren na de training. Door flink te trainen en je spieren te belasten veroorzaak je namelijk schade aan de spiervezels. Hierbij raken ook de spiercellen, die helpen je spieren samen te trekken, beschadigd. Deze kapotte cellen (eiwitten) worden uit je lichaam verwijderd en vervolgens bouwt je lichaam weer nieuwe spiereiwitten op. Hier is voldoende eiwit uit de voeding voor nodig.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig om ervoor te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt?
Niet sporter: 0.8 – 1 gram per kg lichaamsgewicht
Sporter: 1.4 – 2.0 gram per kg lichaamsgewicht

Zorg er voor dat je deze hoeveelheid niet in één keer neemt maar verspreidt over de dag.


Ben je vegetarisch? Dan heb je 20% meer eiwitten nodig

Waar zitten eiwitten in?

Plantaardige bronnen:

 • brood
 • granen, zoals rijst en pasta
 • peulvruchten, zoals bonen en linzen
 • noten en zaden
 • paddenstoelen en producten die hiervan zijn gemaakt

Dierlijke bronnen:

 • vlees
 • vis
 • gevogelte, zoals kip
 • melk(producten)
 • kaas
 • eieren

Eiwitshakes met whey

Een eiwitshake is snel, makkelijk en dus handig als je veel traint. Eiwitshakes met Whey wordt hier veel voor gebruikt, omdat het een hoge biologische waarde heeft. Daarbij is het een compleet eiwit, dat wil zeggen dat het alle essentiële aminozuren bevat. Deze eiwitten zijn weer voor het herstel van weefsel en de opbouw van de spieren.

Dan kom je op google en kom je honderden soorten shakes tegen. Wat is nu het beste?

Whey eiwit concentraat
Dit is de meest gebruikte vorm van whey, voornamelijk omdat het eiwitpercentage hoog ligt en het aantal koolhydraten en vet laag. Daarbij is het betaalbaar en smaakt het goed.

Whey eiwit isolaat
Dit is de puurste vorm van whey. Het is bijna vrij van koolhydraten en vet en bevat meer dan 90% eiwitten. Het nadeel is dat het product erg duur is. Dit komt door de kostbare manier van produceren.

Whey eiwit hydrolisaat
Dit is een bewerkte vorm van whey, wat ervoor zorgt dat de aminozuren nog beter opgenomen kunnen worden. Deze worden ook wel eiwit peptiden genoemd. De hydrolisaat eiwitten zijn duurder dan isolaat en concentraat eiwit. Dit komt doordat er meer verwerkt is om het eindproduct te bereiken.

 

Wendy Schaar Personal Training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?